Град Лозница у оквиру мера популационе политике реализује пројекат за младе на тему „Очување репродуктивног здравља“.

23. новембар 2020.
mladi-11-2020

Циљ пројекта је информисаност  младих  о значају очувања и заштите репродуктивног здравља, информисаност  о мерама контрацепције и мерама за спречавања ризичних облика понашања који могу за последицу имати полно преносиве болести које често озбиљно нарушавају здравље репродуктивног система, најчешће, младих девојака.

У периоду од 1-7 октобра спроведено је истраживање о информисаности и ставовима младих у вези са репродуктивним здрављем. У истраживању је учествовало 308 ученика из лозничких средњих школа,  115 ученика основих школа и 193 ученика средњих школа, од овог броја 78 (25,3%) је дечака и 230 (74,7%)  девојака. Према месту становања половина испитаника живи у селу, а дуга половина живи у граду.

Истраживање је показало да млади немају довољна знања о репродукктивном здарвљу, полном сазревању, основним физиолошким процесима, о полно преносивим болестима иако су мишљења да имају довољно знања на ову тему. Резулатати показују да је младима потребно континуирано усвајање знања у области сексуалности, полног сазревања, контрацепције и одговорног понашања у бласти репродуктивног здравља, а

према истраживању више од половине младих сматра да има довољна знања у овој области.

Информације о сексуалности и репродуктивном здравља  млади највише сазнају са интернета (115 испитаника 37,3%); од родитеља 78 (25,3%); од вршњака 60 (20,1%); од наставника 42 (13,6%); док се кроз телевизијски програм информише 11 (3,6%) младих.

Нешто мање од половине је исправно одговорило на питање о трајању менструационог циклуса, 40% младих не зна да се жена рађа са свим јајним ћелијама; 20% младих сматра да је абортус ефикасан начин контрацепције,

96% младих сматра да је кондом средство за заштиу од полнопреносивих инфекција и нежељене трудноће али велика већина (70%) верује  да  кондом штити од свих полно преносивих инфекција, што није исправно мишљење.

Да су кондом и хормонска орална контрацепција неефикасна контрацептивна средства става је 25% испитаних,  док 40% младих не би препознало симптоме полно преносивих инфекција .

Скоро 70%  не зна који су разлози добијања гљивичне инфекције, а

више од половине (55%) нема информације о лечењу гениталног херпеса.

Забрињавајући је податак да 30%  младих не зна шта је трипер – одговарали су да је лек или назив за све полно преносиве инфекције, 49% младих не зна како се може добити сифилис али зато 80% младих  зна да хумани папилома вирус може довести до рака грлића материце.

Преко 80% младих је јасно навело путеве преноса вируса ХИВ/АИДС али ипак одређени број (16% )сматра да се ХИВ преноси пољупцем или уобичајеним социјалним контактима као што је руковање, док је 44% младих  мишљења да је у превенцији ХИВ/АИДС-а  важна хигијена руку и чешће тестирање на вирус ХИВ-а и сл.

Само 11,7% младих је мишљења да се њихови вршњаци одговорно понашају када су сексуални односи у питању јер увек користе заштиту.

Закључак анкете је да млади желе више сазнају о физиолошким процесима који се дешавају у адолесценцији, те о контрацепцији, као и хормонској таблети за јутро после, гинеколошким прегледима, полно преносивим инфекцијама – како их препознати и како се заштити.  Одређен број младих жели да информације и о другим животним темама, о томе зашто мушкарци „апелују”на сексуални однос, када је право време за сексуалне односе и који су ризици, заштита од трудноће и полнопреносивих инфекција.

Од анкетираних средњошколаца у великом броју (70%) сматра да је неопходно увести предмет репродуктивно здравље у редован школски програм, јер младима недостају знања и проверени извори информација у вези сексуалности и репродуктивног здравља.

У оквиру реализације пројекта отворен је и сајт https://mojepitanje.wordpress.com/ на којем  млади имају прилику да поставе питања и додатно се информишу на тему контрацепције, сексуалности, адолесцентних веза, трудноће, планирања породица и других питања од значаја за репродуктивно здравље.  На питања одговарају лекари специјалисти гинекологије и акушерстава који имају искуства у раду са младима у овој области.   Припремљен је едукативни садржај,  студијски обрађен видео материјал  који ће се до краја новембра емитовати у свим основним школама за ученике 7. и 8. разреда о и све ученике средњих школа на територији града Лознице.  Пројекат је подржан срeдствима Министарства за демографију и популациону политику Републике Србије у износу од 210.000 динара.