Град Лозница и друштво „БицикЛО“ потписали меморандум о сарадњи

20. октобар 2021.
Bicik-lo

Град Лозница и Планинско бициклистичко друштво „БицикЛО“, потписали су данас Меморандум о сарадњи у циљу унапређења бициклистичког саобраћаја на територији Града, промоције и популаризације бициклизма и формирања сервиса јавно доступних бицикала. Меморандум су потписали градски менаџер Дејан Сталовић и представник друштва „БицикЛО“ Зоран Богићевић.

– Више је разлога који су довели до тога да потпишемо данас Меморандум о сарадњи, један од њих је пре свега заједнички циљ руководства града и друштва „БицикЛО“ да промовишемо и популаризујемо бициклизам у нашем граду и културно-историјске и туристичке вредности којима наш град обилује. Други важан разлога је формирање сервиса јавно доступних бицикала за које ће „БицикЛО“ донирати десет репарираних бицикала, а Град Лозница обезбедиће још 20 бицикала у наредном периоду – казао је Сталовић и додао да ће ускоро формирати Радну групу и израдити мини акциони план који ће прецизирати рокове и све оно што треба да се ради.

– Ово је одличан приступ, који се темељи на истим циљевима којима тежи руководство Града Лознице, а то је добра сарадња са што већим бројем удружења грађана, промоција здравих стилова живота и спорта. Кроз Радну групу, коју је формирао градоначелник, радимо на проналажењу начина да повежемо Лозницу, Бању Ковиљачу и Тршић бициклистичким стазама и да у градском језгру, где је то могуће, у складу са законским прописима формирамо зоне са ограничењем брзине вожње до 30 километара на час чиме ћемо допринети безбедности бициклизма у нашем граду имајући у виду да је усвојена и Стратегија безбедности саобраћаја у нашем граду – закључио је Сталовић.

Представник Планинско бициклистичког друштва „БицикЛО“ Милош Ђуричић рекао је да су задовољни потписивањем Меморандума са Градом  истичући да је то један од најбитнијих корака у даљем напретку и развоју бициклизма као урбаног вида превоза.

– Драго нам је да је Градска управа препознала нашу жељу и иницијативу. Конкретан повод за потписивање Меморандума је унапређење бициклистичког саобраћаја у урбаним деловима града и успостављање нуклеуса система јавно доступних бицикала који ће бити каписла за даљи развој урбаног бициклизма и која ће наш град учинити приступачним овој категорији учесника у саобраћају. Идеја је да сервис заживи на пролеће зато што смо уговором са донатором, Београдском отвореном школом, прописали кораке у реализацији пројекта. Ми донирамо репариране бицикле и зато је потребно време да се оспособе за саобраћај. Пре званичног пуштања у рад система организоваћемо у сарадњи са Градском управом едукације становништва. Цела идеја почива на идеји о смањењу последица климатских промена с обзиром на то да је бицикл препознат као моћно средство које томе доприноси – казао је Ђуровић.