Град и СКГО настављају сарадњу у области локалног економског развоја

8. септембар 2021.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић и генерални секратар Сталне конференције градова и општина (СКГО) Ђорђе Станичић потписали су данас Меморандум о сарадњи Града Лознице и СКГО у реализацији Пакета подршке за израду и реализацију Програма локалног економског развоја.

Градоначелник се захвалио СКГО на дугогодишњој подршци и указао да је до сада остварена сарадња резултирала примерима добре праксе.

– Овога пута потписали смо меморандум о сарадњи на реализацији пилот пројекта који се пре свега односи на израду програма локалног економског развоја у наредне четири године. Радује ме чињеница да град Лозница већ неколико година заредом бележи интезиван привредни раст што је управо резултат свих активности у претходним годинама које смо истовремено радили у различитим областима како бисмо подигли систем локалне администрације и остварили још бољу сарадњу са нашим привредницима јер је привреда окосница развоја сваке локалне заједице – истакао је он.

Према његовим речима, овај програм ће детерминисати и дефинисати смернице и правце кретања у наредном периоду што ће се касније развијати кроз Локални акциони план, а у цео поступак биће укључен приватни сектор директно и индиректно.

– Суштина је да добијемо добар програм који ће омогућити да Лозница настави експанзиван развој и буде боље место за живот из дана у дан. Предстоји озбиљан посао који ће се реализовати у наредних годину дана. У нашем граду је у експанзији производно-прерађивачка делатност и грађевинарство тако да се друштвени амбијент из дана у дан унапређује и поправља – закључио је градоначелник Петровић.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић казао је да пакет подршке подразумева експертску подршку и вођење мониторинга од стране СКГО док се од локалне самоуправе очекује велика одговорност у прикупљању одговарајућих валидних података и анализа погодних за доношење оваквих програма.

– Експанзија у Лозници подразумева и промену актуелне ситуације на боље и подизање нивоа нових услуга грађанима.  Кроз овај програм ћемо посебно водити рачуна како да се Град односи према домаћим привредницима. Све то треба осмислити да буде довољно актуелно, привлачно и да даје резултат у будућности. Програм је орочен на годину дана, а ми имамо план да то завшримо за шест месеци и да касније утврдимо шта још треба дорадити – указао је Станичић.

Пакет подршке је механизам који је осмислила СКГО као још један вид подршке својим чланицама да унапреде своје капацитете за спровођење надлежности. То је облик свеобухватне директне стручне и техничке подршке локалним самоуправама прилагођен потребама конкретне локалне самоуправе. Спровођење Пакета подршке граду Лозници реализује се у оквиру Пројекта “Институционална подршка СКГО – трећа фаза”, који спроводи СКГО уз подршку Владе Швајцарске.