Финансијска едукација rpaђaнa

9. април 2024.

Народна банка Србије и град Лозница организовали су данас у Градској управи финансијску едукацију на тему нових могућности које пружа електронско банкарство и електронски новац, као и о одговорном односу према личним и породичним финансијама у односу на финасијске услуге. Дипломирани економисти др Слободан Панић, Бранка Рајковић и Гордана Ребрановић из Народне банке Србије (НБС), су кроз предавање и практичне примере презентовали све предности коришћења електронског новца (е-банкинга), а кроз информацију о коришћењу кеш кредита, дозвољеног минуса и кредитних картица, пренели неопходна знања, са основним циљем да се сагледају и разумеју ризици ових понуда при задуживању,  као и како и коме да се обрате за помоћ и направе одговарајуће кораке у заштити својих права.

Једна од функција Народне банке Србије, као друштвено одговорне институције, је и да обавља послове заштите права и интереса корисника услуга које пружају банке, друштва за осигурање, даваоци финансијског лизинга, друштва за управљање добровољним пензијским фондовима, пружаоци платних услуга и издаваоци електронског новца, у складу са Законом. Програм данашње едукације у први план је поставио питање како свако од нас треба одговорно да се односи према властитим финансијама, о условима тзв. „брзих“ или популарних кеш кредита, али и о основним смерницама о заштити права грађана, као корисника финансијских услуга. Основна порука са данашњег састанка је да „пре узимања било које врста кредита сваки грађанин треба да се добро информише о свим понудама у неколико банака, о референтним каматним стопама, као и да сви имају на уму да су дозвољени минуси у банкама и кредитне картице каматно најнеповољнија и најскупља задуживања“.

– Ово је изузетно важна економска област, врло корисно предавање у добу модерних технологија, казао је Дејан Сталовић, градски менаџер– Једна од основних функција Народне банке Србије јесте да држи под контролом, финансијски, банкарски и новчани систем. Како представници Народне банке Србије имају и задатак да раде на едукацији грађана, град Лозница је организовао ову трибину која је по броју присутних можемо рећи потврдила актуелност ове теме. Сматрам да је добро то што је свако могао да чује како да се заштити у финансијским транскацијама не само путем интернета, него и у свим осталим плаћањима потврђује да су ове едукације потребне и корисне јер доприносе сигурности наших грађана, рекао је Сталовић.

Народна банка Србије је, поручили су предавачи, сходно новинама на финансијском тржишту и интересовању корисника, на сајту www.tvojnovac.nbs.rs поставила све неопходне инфромације.