Етно базар, Ратарске свеће, улични забављачи

8. мај 2024.

Првомајску и васкршњу празничну атмосферу обележили су занимљиви садржаји у центру Лознице, Бањи Ковиљачи, Троноши, Тршићу, крај Дрине, на Гучеву…

Најпре, у сусрет празнику Врбице на платоу испред Вуковог дома културе одржано је вече дечјег фолклора Културно уметничког друштва „Караџић“  и „Фрулица“ из Липничког Шора. Био је то  први програм у сусрет Васкрсу. Уследио је тродневни етно-базар Туристичке организације, на штандовима испред Вуковог дома културе где су приказане  занимљиве рукотворине ученика веронауке основних и средњих школа са којег је приход упућен у хуманитарне сврхе. Били су изложени магнети, честитке, украси, мирисне свеће, креме и други ученички радови. Пажњу најмлађих привукла је радионица шарања јаја и уметничка ”Машта башта”, а приређен је и забавни програм. Била је то својеврсна позлата и најлепи одговор на вест да је током априла рођено 70 беба  у градском Породилишшту, 19 више него лане у истом месецу.

И овогодишњи Сајам цвећа у Бањи Ковиљачи  окупио је  око 70 узгајиваче украсног биља као  и произвођаче опреме за  цвећарство и баштованство. Велики је био избор кактуса, украсног дрвећа и биља, а појавили су се и грнчари из Злакуса. Пошто је завршен Сајам цвећа у Бањи, у оквиру празничних дан, у горњој сали Кур-салона, изведена је позоришна представа ”Генерална проба Нушића”.

Четврти Међународни фестивал живих статуа и уличних музичара и забављача је стекао огромну популарност и окупио велики број гостију, туриста, као и националних и иностраних медија који прате програме у Србији.  Поред излога са увек радо виђеним „олдтајмер“ точкашима, ту су стигли  уметници из Србије, Пољске, Румуније и Грчке, саксофониста из  Кубе. Програм је био разноврстан, сви су могли да уживају јер  су лепо време искористили за шетњу и провод на отвореном. После дечје балетске представе ”Кућа играчака” наступили су брејкденсери, а затим и ”Оки-доки”. Дефиле учесника предвођен новосадском ”Самбансом” и мажореткињама из Бање Ковиљаче додатно је улепшао први дан фестивала. Другог су живе статуе и музичари нашли своје место најпре у Тршићу, а предвече и у Ковиљачи.

На Велики четвртак у Троноши, како вишевековни обичај налаже, испред икона Исуса Христа и Пресвете Богородице у манастирској цркви, посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице, упаљене су Ратарске, или орачке свеће. Изливене од чистог воска, и високе 1, 63  метра биће паљење током године сваке недеље и на важне празнике за време службе све наредне године када ће бити принете нове. Од ове године  ова светковина постаје део Мреже европских градова “Света недеља”. Градоначелнику Лознице Видоју Петровићу , пре десетак дана  стигао је  позив из шпанског града Кордоба, који пружа изузетну прилику да Лозница подели своје богато културно наслеђе са светом. као што су традиционално паљење великих ратарских свећа у Манастиру Троноша. Лозница ће се као једина локална самоуправа у Србији, уз Град Београд  наћи у групи градова  јужне Европе попут Грчке и Румуније

Међународна кајак и кану регата на Дрини, 25. Меморијал Витомир Диздаревић – Адмирал Кук, која је започела 29. априла у Вишеграду окупила је 80 учесника из Србије, Хрватске, Словеније, Велике Британије, Пољске, Румуније, Бугарске и других земаља. Прошла кроз Перућац, Врхпоље и Мали Зворник у дужини од 250 километара, завршена је на свом циљу, у Лозници, поред ресторана ,,МН”.