ЕкоЛОгично

28. фебруар 2023.
ekologicno1 (1)

Лозничка Канцеларија за младе организовала је током фебруара волонтерску акцију “ЕкоЛОгично” која је имала за циљ подизање свести младих о заштити животне средине и важности очувања птичијег света.

Координатор КЗМ Лозница, Бојан Лучић, објашњава да је идеја водиља на пројеку била подстицање и подизање свисти код младих да кроз микро пројекте у својим локалним срединама могу много тога да учине за заштиту животне средине као и за заштиту и прехрану птица.

„Поред тога циљ нам је да кроз овај пројекат повежемо младе из Малог Зворника и Лознице како би у будућности могли да сарађују на истим или сличним пројектима, развијају и одржавају мрежу активних чланова, волонтера и сарадника који су способни и мотивисани да се укључе у истраживање, заштиту, образовање јавности и промоцију птица и природе Србије. Свесни да значајан део проблема у очувању птица и природе проистиче из мањка знања, планирано је у будућности организација разних пројеката и програма који служе образовању деце и одраслих“, истиче Лучић.

Једна од следећих планираних активности је посета СРП”Кањон Трешњице” и упознавање учесника са биодиверзитетом локалитета, флором И фауном као и са предностима локације у истраживању птица.

„Циљ нам је да групе младих из Осечине, Малог Зворника И Лознице повежемо, да разменом искуства нађемо потенцијална решења, спроводимо решења, те подстичемо и усмеравамо напоре институција, организација, појединаца и читаве јавности у циљу очувања птица и природе. Циљ нам је да разменом развијамо и одржавамо мрежу активних чланова, волонтера и сарадника који су способни и мотивисани да се укључе у истраживање, заштиту, образовање јавности и промоцију птица и природе Србије“, закључује координатор.

Пројекат је финансиран од стране Едуактивног центра Крушевац и Уницеф-а, а подржан од стране града Лознице.