Двадесет година пријатељства

25. април 2024.
deca-iz-italije01
deca-iz-italije03

– Захвални смо на подршци коју све ове године за реализацију пројекта међународне сарадње лозичкој гимназији пружа руководство града на челу са градоначелником Видојем Петровићем, изјавио је Дарко Несторовић, директор школе на пријему у градској скупштини тридесет средњошколаца и професора из Института Паоло Романи из италијанског града Казалмађоре. У име градоначелника младим Италијанима су добродошлицу пожелели његов помоћник Милан Југовић и члан Градског већа Љубинко Ђокић  Поделивши радост новог сусрета младих из две пријатељске земље Љубинко Ђокић је подсетио на одомаћену поруку да „када млади успоставе пријатељство оно много дуже траје и спаја њихову будућност“.

 – Ми више не бројимо ове сусрете, јер их је било заиста пуно за ове две деценије. Ви сте најбољи амбасадори италијанског и српског народа, а прави смисао и јесте у зближавању та два народа. Сарадња започета у обазовању шириће се на културу а ја се надам и на привреду, спорт и остале видове  друштвеног живота. У нашем граду ради италијанска компанија „Голден Лејди“ а, као што је познато Лозница и Казалмађоре су потписници Повеље о сарадњи, подсетио је Ђокић.

У изјави добродошлице коју је упутио помоћник градоначелника Милан Југовић је подсетио да је Лозница данас град великих потенцијала, са богатом културом и традицијом, историјским наслеђем, врло препознатљива на туристичкој мапи у шта ће се млади гости у наредна три дана свакако уверити и понети у лепој успомени.

 – Мада сам и ја из просветне струке и образовања посебно ми је драго што сам у прилици да овде разговарамо као другови и пријатељи а не као наставници и ђаци. Жеља нам је  да представимо Лозницу као град велике историје и културне традиције што она јесте и надам се да ћете са вашим домаћинима посетити и обићи  бар део од бројних туристичких, историјских и културрних дестинација. Ви сте најсигурнији мост који спаја два града, два народа и две државе, поручио је Југовић.

Са  овог места убирају се плодови рада током целе године и настојања на свакодневној сарадњи на више прихватљивих пројеката, истакли су професорка Славица Грубачић из гимназије и професор Антонино Монталбано из Казалмађореа.,

До петка у Лозници борави 26 ђака и три професора, као и један родитељ, а у организацији пројекта од почетка учествује хумнитарна организација „Персона амбијенте“, чији је покретач италијански професор филозофије  Умберто Кјарини.