ДЕСЕТИ ”КРАЉЕВСКИ КАРНЕВАЛ“

11. септембар 2023.
karneval-2023

Дан доброг расположења

Јубиларни, десети ‘’Краљевски карневал’’ окупио је у Бањи Ковиљачи представнике карневалских градова Србије и Федерације европских карневалских градова, учеснике из региона и бројне посетиоце. Разноврсне маске и занимљиви програми испунили су бањски парк, а задовољни су били и организатори – Удружење грађана ”Краљевски карневал” Бања Ковиљача. Било је више од 500 учесника из Србије, Црне Горе, БиХ, Северне Македоније, Словеније, Хрватске и Мађарске.

Представниима Федерације европских карневалских градова, у име града домаћина обратио се члан Градског већа Лознице Милан Југовић преносећи поруку добродошлице градоначелника Видоја Петровића и самим тим  задовољство што је после паузе због пандемије корона вируса, настављено тамо где смо стали, што данас можемо рећи да је иза нас лепа. традиција дуга 10 година, казао је Југовић.

– Краљевски карневал је израстао у изузетно значајну манифестацију, која је постала препознатљива не само у нашем граду, већ и шире. Уверен сам да ће овај дан бити празник забаве, костима, плеса. Град Лозница је од самог почетка ове манифестације препознао њен потенцијал и значај за развој туризма, за обогаћивање туристичке понуде нашег града и пружа снажну подршку свих ових година. Лозница је постала део породице европских карневалских градова, односно један од само шест градова из Србије који су постали чланови Федерације европских карневалских градова.
Ово је нови корак развоја нашег града, са упоредним развојем спортске инфраструктуре. Уз бројне културне манифестације које имамо, проширујемо и туристичку понуду у Лозници подизањем Краљевског карневала у наредним годинама на још виши ниво задовољства Лозничана, учесника и гостију манифестације, рекао је у поздравној речи Милан Југовић.

Запажено је било и учешће деце из обданишта, основних и средњих школа, као и плесног студија и фолклориста. – Велика је различитост група која наступа на карневалу, он расте и тако ће наставити. На отварању карневала уручили смо захвалнице свим групама а управо је од Федерације наш град добио плакету. Покровитељ ове манифестације од почетка и јесте Град Лозница, што нам много значи – рекла је за портал ЛН Биљана Филиповић из УГ ”Краљевски карневал”. Неке од група и неки од учесника већ су претходних година дефиловали стазама бањског парка, али било је и оних који су први пут доживели шетњу крај ковиљачке фонтане. Велику пажњу привукли су словеначки кловнови који су добар део времена провели фотографишући се са посетиоцима, али њима је Бања Ковиљача већ добро позната пошто је група из Птуја редован учесник.

По пажњи коју су привукли раме уз раме са словенском стоји северномакедонска група ”Газела” из Радовиша која је у Ковиљачи оживела ”Чаробњака из Оза”.

Организатора  манифестације је представљала група коју чине ученици лозничке Средње економске школе, а они ће бити представници и на свим наредним карневалима на којима ће учествовати Удружење грађана ”Краљевски карневал”. Карневал је завршен концертом трија ”Акустика Балкана” на платоу испред Кур-салона.

Извор: Лозничке новости