Дечја недеља у Лозници

3. октобар 2023.
viber_image_2023-10-02_19-00-49-312

Сунчани, ведри, насмејани

Под слоганом „Велико срце деце Србије“ у Лозници је данас почела дечја недеља. Ову традиционалну манифестацију у најмлађем обданишту „Колибри“ у Лозничком Пољу где је Установа за предшколско васпитање организовала свечани програм посетили су помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић и начелница за друштвене делатности Тања Матић Глишић.

Као и током целе године у Лозници се у првој седмици октобра пажња јавности усмерава на даља залагања да се положај деце унапреди или укаже на потребе најмлађих Лозничана, подсети на одговорност родитеља и шире заједнице.

– Град Лозница чини све да деца овде имају добру садашњост и сигурну будућност. Први вртић у Лозници изграђен је 1966. године када је само шездесетак малишана било у прилици да буде обухваћено предшколским васпитањем и 12 запослених радника. Данас је та слика много боља и лепша јер само на подручју града имамо шест великих објеката за снештај деце, по један у Лешници и Бањи Ковиљачи и преко 30 за целодневни боравак у школама на нашој територији. Ту је око 1900 малишана чији родитељи за њихов боравак издвајају 20 одсто укупних трошкова, док су они са троје и више деце ослобођени свих накнада, истиче помоћник лозничког градоначелника Љубинко Ђокић. Подсећа да наш град финансира и трошкове за децу са посебним потребама у објектима где они на квалитетан начин обављају своје активности. Брижљиви смо, каже, и према деци из хранитељских породица а већ више година прилагођена је и услуга личног пратиоца што је велика олакшица за родитеље. За децу с посебним потребама су омогућени бесплатни уџбеници, а ако су средњошколци и бесплатан превоз. – Иначе, Лозница већ двадесет година финансира најбоље ученике и студенте, све који имају одличне резултате јер су та деца најбоље што наш град има. Ове године смо на предлог градоначелника први пут набавили пакет – брошуре  за све професоре разредне наставе, а има их педесетак, кроз које ће моћи са децом да поделе знања о емпатији, другарству, подршци и тако ћемо, као и претходне године наставити организовање психолошких радионица са стручним кадровима. Дакле, током целе године наш град мисли на најмлађе и не само током Дечје недеље, закључује Ђокић.

– Директорица Предшколске установе „Бамби“ Ивана Савић, којој припада и вртић „Колибри“ са 270 малишана каже да су у програму Дечје недеље сви узрасти узели учешће, па ће тако до краја седмице бити више ликовних, музичких и спортских програма као што је трка „За срећније детињство“. Завршног дана Дечје недеље на програму је популарни маскенбал у који ће бити укључена и деца из приградских средина.