Дани театра у Лозници

4. април 2023.

Фестивал глумачких остварења, који се у Лозници, према одлуци Скупштине града, као манифестација од посебног значаја организује 16. пут и ове године, у седмодневном трајању буди код публике чари најлепших сценских доживљаја.

Првој представи, „Српска драма“ у извођењу Трстеничког позоришта и Драмског атеља КУД „Вук Караџић“ из Грабовца претходио је документарни филм посвећен Драгану Тошићу, уз стихове Зорке Тошић и сећања његових пријатеља и сарадника. Био је то омаж вишегодишњем председнику „Караџића“, управнику позоришта и једном од покретача лозничког фестивала, који је изненада умро пре нешто мање од годину дана у време прошлогодишњег фестивала глумачких остварења..

Фестивал је отворио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, речима да је сваки наш фестивал у априлу, у Лозници „догађај који у себи обједињује три елемента: глумце, публику и представу. Глумци су људи који нам увек показују неки бољи пут, пут без зла, без љубоморе и за ових 15 фестивала упознали смо људе чије су уметничке способности такве да се могу мерити са способностима професионалних глумаца. Зашто не казати да смо са ове позорнице Вуковог дома културе под рефлекторе професионалних позоришта испратили на десетине студената глуме и глумаца. Од када су „Новине српске“ објавиле текст под насловом „Ево нам театра у Лозници нашој“ – до данас, Лозница никада није била оно што се назива културном провинцијом, рекао је Ђокић.

– Други елемент фестивала, публика, то сте ви који са финим осећајем свако вече долазите и пратите представе. Понекад утичете својом реакцијом на представу и слободно могу рећи да је лозничка публика образована за позориште. Трећи елемент фестивала је представа и за ових 15 година имали смо прилику да их одгледамо више од стотину. Неке су нас насмејале, а неке растужиле. Некад смо ишчекивали понеку представу па када она прође о њој расправљали. Значај фестивала је у томе што он гради мостове између градова јер су овде представе из разних делова Србије, између позоришта и глумаца. Гради добре односе између људи, све то води друштво напред – истакао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.

Прво фестивалско вече почело је позоришном представом „Српска драма“ Синише Ковачевића, у режији Милоша Милошевића Шике у извођењу Трстеничког позоришта и Драмског атеље КУД „Вук Караџић“ из Грабовца. Ова представа је по одлуци Организационог одбора на репертоару 16. Фестивала драмских аматера у Лозници као најбоља са прошлогодишњих фестивала у Кули и Требињу. Вечерас ће наступити глумци богатинског позоришта „Јанко Веселиновић” представом „Црна кутија” по тексту Ане Ђорђевић И режији Ивана Терзића.