Дан сећања – Србија памти, поручио је председник Вучић

5. август 2021.
predsednik-vucic-dan-secanja-2021

Дан сећања поводом 26. годишњице прогона и страдања Срба у хрватској акцији “Олуја”, одржан је јуче 4. августа, у насељу Бусије код Београда, у којем углавном живе избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Обележавању овог трагичног догађаја присуствовали су председник Србије Александар Вучић, патријарх СПЦ Порфирије (Пурић), руководство Србије и Републике Српске, те више од 15 хиљада грађана који су се окупили у знак сећања на страдале и прогнане Србе.

Председник Вучић је осврћући се на 1995. Годину, поручио да Србија памти.

“Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ”, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

“За нас то нису само страшне бројке страдалих”, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.

“Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања”, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.

“Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји” и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет”, закључио је председник Вучић и захвалио свим грађанима који су показали како се воли своја земља и да Србија памти.

У акцији “Олуја”, протерано је више од 250.000, а убијено је око 2.000. Тај простор је практично етнички очишћен од Срба, а већина њих никада се није вратила на своја огњишта.

Акција је почела 4. августа нападом Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране на Републику Српску Крајину. Због овога се сваке године тај датум обележава као дан посвећен страдалим и прогнаним Србима на територији Хрватске.

Фото: predsednik.rs, novosti.rs