Дан Музеја језика и писма у Тршићу

23. април 2023.
6E6DB999-2726-4357-8B24-FC7A344BDCE4

ЈЕЗИК ЖИВА СНАГА ПОСТОЈАЊА

У Тршићу, је ове године Музеј језика и писма славио свој рођендан, дванаести пут. Центар за културу „Вук Караџић“ приредио је програм о језику као нематеријалном културном наслеђу И документарну изложбу о изливању и паљењу ратарских свећа у Манастиру Троноши.

Директорка Центра за културу, мр Снежана Нешковић Симич је подсетила да и ове године у сарадњи са Министарством културе у Тршићу имају госта – писца из Северне Македоније Сашу Огненовског, у Кући писаца, у којој су раније гостовали књижевници и преводиоци из Шпаније, Шкотске, Египта, Грчке, Бугарске, Италије, Хрватске, Јапана, Русије, Израела, Канаде, Украјине и Републике Српске.

Дан Музеја језика и писма у име Града Лознице и градоначелника честитао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, истичући да је овај кутак Вукове родне груде место и прилика да се покаже да Тршић треба да буде извориште изучавања српског језика и писма, али и целокупног нематеријалног наслеђа.

– Бројне изложбе широм Србије одавде су одлазиле у Словенију, Аустрију, Немачку, Белорусију, Русију, Грчку, Турску. Овде се одржавају радионице и школе језика који јесте део културног идентитета сваког народа и зато морамо имати поштовање према српском језику на сваком месту и у свакој прилици. Иво Андрић је рекао да је језик жива снага за коју је везана не само култура једног народа него и његово постојање. Наш Вук је говорио да су три најсветије ствари сваког народа закон, језик и обичаји. Неки научници предвиђају да ће до краја овог столећа нестати скоро шест хиљада језика, а наша дужност и обавеза је да чувамо наш српски језик и свој идентитет – рекао је Ђокић.

О стваралаштву овогодишњег госта у осмодневном трајању у првој Кући писаца Саше Огненовског говорио је Милутин Ђуричковић, оснивач и директор Института за дечју књижевност у Београду, рекавши да је он својим радом допринео на зближавању култура и књижевности, македонске и српске. Гост Куће писаца се захвалио на указаној части да гостује у родном месту Вука Караџића поручивши да се као некадашњи Југословен и данас осећа Вуковцем, што због успешног школовања, што због љубави према српском језику који је савладао још са 12 година.

Са његовим књижевним опусом Лозничани ће моћи да се упознају у понедељак, на књижевној вечери у Сталној поставци слика Миће Поповића.