Дан људских права

10. децембар 2021.
dan lj prava

На Међународни дан људских права – 10. децембар, из Лознице је послата јасна порука: Свако има, било да су то деца или одрасли, право на образовање, бригу о здрављу, право на рад.

Наиме, помоћник градоначелника, Љубинко Ђокић, наглашава да је на данашњи дан, усвојена Универзална декларација о људским правима у Генералној скупштини Уједињених нација.

„У години када обележавамо више од 30 година Конвенције о правима детета наша жеља јесте да млади људи буду заступљени у свим сферама друштвеног живота, почев од образовања, културе, спорта, здравства и тако даље. Држава треба да обезбеди иста права за све када су у питању право на живот, успех, а без обзира на то колико држави економски добро иде, уколико се не поштују људска права, не може бити ни држави добро. Свако има, било да су то деца или одрасли, право на образовање, бригу о здрављу, право на рад“, рекао је помоћник градоначелника и присетио се речи Нелсона Менделе, који је рекао, да за слободу човека није довољно само уклонити окове, потребно је да живимо тако да развијамо и поштујемо слободу других људи.

Дан људских права: Промене почињу од младих

Ђокић је истакао и да је Лозница град који је пример добре праксе бриге о деци и њиховим правима. Већ две године Лозница спроводи пројекат лични пратилац када су у питању деца са сметњама у развоју, а изнео је и податак да се у односу на број пријава насиља над децом у Србији, који годишње износи више од 8 хиљада случајева,у Лозници пријава има врло мало.

Такође, у бројним лозничким школама обележен је овај дан. Матуранткиње Гимназије изнеле су дефиницију људских права али и запажање да су њихова права на достојанство и мишљење значајно угрожена у виртуелном свету, у ком, посебно од почетка пандемије, проводе највише времена.

Међународни дан људских права, обележава се свуда у свету 10. децембра и то од 1950. године, на дан када је, две године раније, потписана Универзална декларација о људским правима, којом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на „живот, слободу и сигурност без икаквих разлика“.