ПОНОСАН САМ НА СУГРАЂАНЕ, ВРЕДНЕ И  ПОШТЕНЕ ЛОЗНИЧАНЕ

17. јун 2024.

„Колико данашња Лозница има пријатеља који су увек са нама види се када славимо важне датуме,  стварајући тако најлепше успомене о нашем граду“, овим речима се на почетку Свечане академије поводом Дана града обратио градоначелник Видоје Петровић у препуној сали Вуковог дома културе.

„Ни у једном граду звезде не сијају тако јако и снажно као у родном граду јер то није само име на географској карти – то је дом, то су наша обданишта, школе, спортски терени, библиотека, музеј, Дом културе, болница, али и фабрике, путеви, мостови, наше шуме, наша поља и ливаде. Волети родни град и своју домовину није тешко. То је љубав са којом се рађаш, љубав која се преноси са колена на колено, у породици, школи, кроз традиције, обичаје и историју којој нас уче наши старији. А водити један град, са друге стране, захтева непрекидан рад, визију, дијалог, предане и вредне људе који чине тим и који са вама деле исту жељу да своје родно место учине заједницом у којој ће наша деца и генерације које долазе живети боље, сањати своје снове и са поносом причати о својим коренима. А када имате такву подршку од своје државе на челу са председником Александром Вучићем, а са друге стране када имате суграђане који воле свој град и препознају истрајну политику која је допринела да је Лозница данас заиста међу најлепшим градовима Србије, онда су та подршка и љубав снажан ветар у леђа да још истрајније радимо и градимо још бољу Лозницу и још бољу Србију. У години иза нас отворен је фудбалски стадион Лагатор један од најлепших стадиона које Србија у овом моменту има. Настављена је реконструкција и опремање лозничке болнице, приводи се  крају изградња спортских сала у гимназији и основној школи у Јадранској Лешници, завршена је изградња Иновационог центра који ће бити отворен наредних дана.

Када бисте ме упитали  на шта сам посебно поносан рекао бих на суграђане, вредне, поштене Лозничане који су стуб и ослонац реализације свих наших планова. Поносан сам и ове као и свих претходних година на добитнике градских награда, успешне појединце и колективе који промовишу свој град, јер знам да га воле из дубине своје душе. Поносан сам што смо наставили традицију да образујемо успешне ученике и студенте, који, поред тога што показују љубав према књизи, свој град воле највише на свету, јер образовање ума без образовања срца, није никакво образовање, како је  говорио је Аристотел. Највећу радост осећамо што је и ове године већи број новорођених Лозничана у односу на прошлу годину, то је најлепша вест, јер то показује да се живот полако, али сигурно враћа у наш град. То је будућност, за то живимо и за то радимо истакао је градоначелник.

Изасланик председника Владе Србије Милоша Вучевића министар културе Никола Селаковић

 честитао је празник Лозничанима подсетивши да је долазећи свих претходних година у Лозницу био сведок колико се она мења, колико се развија, колико се гради и све више постаје боље место за живот. Следеће године ћемо овде доћи много брже и сигурније јер се ближи крај изградњи брзе саобраћанице. Лозница одавно решила да иде путем напретка и развоја, што је у децембру озбиљно потврдила на последњим локалним изборима, али је сада време пред нама да се ради и да се гради. Уверен сам да ће уследити и замајац развоја културе, а могу рећи да је тај замајац развоја наступио онда када је Лозница подржала политику председника Вучића па ћемо дочекати да и култура овде много више и боље цвета, овде где је она потакнута Вуковом реформом српског језика јер је језик основа и осовина сваке културе – рекао је Селаковић присутнима на свечаној академији поводом 16. јуна –  Дана града.

Препуна дворана Вуковог дома културе дугим аплаузима је одјекивала када су уручивана највиша признања града. Добитник повеље је супруга председника Републике Србије, Лозничанка Тамара Вучић, док су плакете добили:   Ученички парламент Средње школе ”Свети Сава”, Светлана Максимовић, мајка шесторо деце, Василије Перић, начелник Општине Угљевик,  Душко Сладаковић, пољопривредник, Тара Степановић, студенткиња, Растко Симић, репрезентативац Србије у боксу, доктор медицине  Предраг Станић, спец. урологије, Драган Михаиловић, председник Градске организације пензионера, и Лоренапром” д.о.о. Плакета је постхумно додељена Миодрагу Јовићу Шућуру (1965-2023), некадашњем председнику МЗ Трбушница, одборнику и спортском раднику.

Тамара Вучић, супруга Председника републике се новчаног дела награде одрекла у корист Светлане Максимовић, мајке шесторо деце, рекавши да је повеља коју прима са великом чашћу и одговорношћу за њу велика животна награда и велика животна победа’’ и да се због тога осећа као победница. Она је рекла да јој је  сцена Вуковог дома културе и те како позната, јер је на њој водила различите програме, свечаности, одрастала и развијала се као девојчица и као девојка.

– Мој животни пут ме је одвео до места одакле могу бар да покушам да скренем пажњу на неке изазове са којима се као друштво суочавамо и покушам да допринесем  њиховом превазилажењу. То је моја мисија, да живот сваког малог човека буде обојен маштом и сматрам да је на нама, великим људма, одговорност и обавеза да дамо све од себе да им обезбедимо услове за безбрижно и срећно детињство. Због тога се радујем и ишчекујем крај године када ће бити завршена изградња Центра за рани развој деце и инклузију на Бежанијсој коси. Биће у Београду, али ће његове услуге бити доступне свој деци из целе Србије. Мој родни град добија ускоро брзи пут, све боље се повезује са остатком Србије, а самим тим и Европе, што пружа све већи спектар могућности за све Лозничане. Лозницу носим у срцу, а како кажу да град не чине улице, знаменитости и зграде, већ људи, у срцу носим вас, моје суграђане. Носим сву љубав коју увек осетим када овде дођем. Повељу која ми је уручена сматрам наградом над наградама, за коју ћу се увек питати да ли је довољно заслужујем, и трудити се да је изнова заслужим – рекла је Тамара Вучић.

До сада једној од најпосећенијих свечаности којим је Лозница обележила 158. годину од добијања статуса локалне самоуправе присуствовала је  изасланица председника Србије Сузана Пауновић, као и министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, државни секретари у Министарствима државне управе и локалне самоуправе, унутрашњих послова, одбране, министарству за јавна улагања, културе и министарству за бригу о породици и демографију, представници Војске Србије, МУП-а, судства и тужилаштва, градоначелници и председници  општина, представници већег броја научних и културних институција, народни посланици у Скупштини Републике Србије, представници шабачке епархије, лознички привредници, представници политичких партија, одборници градске Скупштине, новинари локалних и националних медија.

Уметнички програм извели су гудачки квартет ‘’Камелеон’’, глумац Милорад Мики Дамјановић и Наташа Радовановић из београдског Народног позоришта.