Цвијићев живот у излогу музеја

16. октобар 2020.

У Лозници су почели 25. Дани Јована Цвијића. Ова манифестација посвећена је знаменитом Јадранину, научнику и географу светског гласа, а о  дводневном програму у Музеју Јадра говорила је директорка лозничког Центра за културу Снежана Нешковић Симић.

Јован Цвијић је још један Лозничанин који је оставио значајан траг у науци. Његов деда је био председник лозничке Скупштине, док се прадеда као харамбаша борио у Првом српском устанку против Турака. Импресивна је његова каријера и образовни пут, што потврђује чињеница да је био почасни доктор Сорбоне и Карловог универзитета. Свој људски и научни ауторитет увек је улагао за Србију пред међународном заједницом – рекао је  отварајући документарну изложбу „Јован Цвијић, један од великих умова Србије” Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице..

Ауторка Биљана Радичевић истиче да је приликом израде изложбе коришћен  текст из биографских бележака као и фотографије докумената које се налазе у Архиву САНУ. Поред тога, коришћене су и бележнице Јована Цвијића и скениране фотографије које се налазе у Музеју града Београда. Рецензеткиња поставке је др Ана Милановић Пешић, научна сарадница Географског института „Јован Цвијић” САНУ, која се због епидемиолошке ситуације није појавила на отварању, али се публици обратила путем видео-снимка. Телеграм подршке упутили су нам и помоћници министра културе и информисања Асја Драча Мунтеан и Дејан Масликовић, наводећи да ова изложба у највишем степену служи афирмацији српске културе и њеној промоцији на међународном плану. Изложба је доступна на српском, француском, енглеском, шпанском и кинеском језику, а у Музеју Јадра посетиоци је могу видети наредних седам дана.