Борба против насиља на женама

25. новембар 2021.
borba-protiv-nasilja-nad-zenama2021

Према информацији пренетој из Центра за социјални рад у овој години су евидентиране 182 пријаве за насиље у породици од чега је 140 за насиље над женама. Уз данашњи, међународни Дан борбе против насиља над женама у изјави за медије помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, каже да је ово тема о којој треба говорити у континуитету да би се сваки вид насиља свео на најмању могућу меру.

– Иако  је ситуација у Лозници много боља него у Србији где годишње у насиљу страда 20 жена, овде се бележи и опадање броја пријава за насиље над женама. У поређењу са претходном годином трај број је мањи за 50 пријава, каже Ђокић.  Према истраживањима свака друга жена у нашој земљи доживи неки вид насиља. С обзиром да је насилнике тешко или немогуће променити друштву остаје да охрабри те жене, да и поред страха због осуде окружења или реакције, само тако могу изаћи из тог зачараног круга.  Када је у питању насиље у породици, ту је закон јасан, јер се такви појединци удаљавају из породица и ту су жене ослобођене од последица.  Ми ћемо  и   даље јавност упућивати на овај проблем, јер је насиље над женама због различитих облика увек тема о којој се прича из разлога да се та друштвено негативна појава сведе на најмањи могући проценат, закључује помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

У знак перманентне борбе наше локалне самоуправе против насиља над женама и сузбијања сваког облика насиља вечерас ће на прозорима Вуковог дома културе бити упаљена наранџаста светла. Татјана Јовичић из Удружења „Реч и дело” апеловала је на све кориснике  друштвених мрежа да се не морају сви детаљи о ружним појавама насиља износити и јавно коментарисати, те да је и медијски потребно заштити сваку жртву, нарочито међу децом.