Бесмртно је сећање на слободу војевану на Чокешини

10. април 2023.

У Чокешини је на Лазаревдан, обележена 219. годишњица од чувеног боја у Првом српском устанку. По традицији пред велики хришћански празник Цвети организован је у порти манастира најпре црквени помен за 303 српска устаника предвођена браћом Глигоријем и Димитријем  Недић из Осечине који су зауставили  продор Турака у Шабац. Венце су положили представници локалне самоуправе Лознице Милан Југовић, члан Градског већа и Драгана Лукић, народна посланица, припадници Војске Србије, удружења која негују традицију ослободилачких ратова, Центра за културу „Вук Караџић“ и месне заједнице Чокешина.

Први пут је парастосу присуствовао  епископ шабачки Јеротеј који је подсетио да се на овом месту слави успомена „на див јунаке“, наше дивне претке који су имали најснажнију могућу веру у Христа и смисао његовог мучеништва, распећа на крсту, најјачу веру у његово васкрсење и у васкрсење оних који иду његовим путем.

– Они су следили Христов пример, пример хиљада хришћана свих епоха и из многих народа који су дали своје животе за слободу и живот своје браће и сестара. Исто тако наша браћа Недићи и њихови јунаци дали су своје животе да би Шабац био ослобођен, да би хришћанска и православна Србија била слободна, да би живели слободно – рекао је епископ Јеротеј.

– Одувек је овај крај био познат по слободарским тежњама. Српски устаници били су свесни личног страдања, али са једнаком одлучношћу и храброшћу, вођени слободарским духом, баш на овом светом месту, на Лазареву суботу 1804. године повели су свој народ у борбу, али и слободу. Дали су своје животе на олтар отаџбине јер је српском народу тада било доста сваког зулума и јарма и свих њихових недела. Јуначка погибија браће Недић и њихових устаника ушла је у легенду,  а наш  свети дуг је да се сећамо сваке капи проливене крви предака који су своје животе дали за слободу. И данас смо сведоци свеопштих сукоба у свету и човекомрзилачке идеологије где се губи оно најважније од бога дато, а то је људски живот. Срећа Србије у овим турбулентним временима је у томе што има мудро државно руководство које користи оружје, али дипломатско да би сачувало мир, које води битке, али за нова радна места, нове путеве, болнице цркве, школе, вртиће и спортске терене. Наш дуг  и задатак је да потомству оставимо државу у којој ће живети у миру а наш председник Србије Александар Вучић је доказао и показао да живети у вери својих предака не значи да својим мајкама, сестрама и деци стижу у ковчезима синови, браћа и очеви, већ значи бити доследан у својим циљевима  и градити снажну државу“  – рекла је посланица Драгана Лукић.

Скупу се обратио управник Музеја Јадра Горан Вилић, а у уметничком програму наступили су гуслар Младен Јеврић, етно-група „Лозице“, рецитатори Гимназије „Вук Караџић“ из Лознице и ученици издвојеног одељења лешничке школе  у Чокешини.