Белгијски амбасадор у Лозници и Тршићу

17. фебруар 2021.
Belgijski-ambasador-uposeti-loznici

Прву колонију пустовања која је пре три дана  почела у Тршићу, данас је у пратњи градоначелника Видоја Петровића посетио и амбасадор Краљевине Белгије у Србији његова екселенција Адам Кун. Они су у Научно образовном центру Вук Караџић, непосредно после сусрета у Градској управи Лознице   посетили креативну радионицу у којој су се окупиле чланице удружење жена из Лознице, Сомбора, Кикинде, Панчева, Кладова, Новог Пазара  и других крајева Србије где су  усавршавале вештине израде ручних радова техником пустовања вунених предмета. Колонија је уједно и одговор на велику заинтересованост да се организује програм усавршавања жена из занатских удружења која се баве пустовањем, а управо Лозница нуди јединствене могућности за развој вештина, размену знања и афирмацију за све произвођаче и удружења која се посвећено баве пустовањем

Све их је угостила  Туристичка организација града Лознице у сарадњи са Етно-мрежом из Београда и Центром за културу „Вук Караџић”, уз подршку локалне самоуправе, НАЛЕД-а и амбасада САД, Канаде и Белгије.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић,  каже да је срећан што се управо овде у Вуковом Тршићу одвија изузетна колонија током које ће нас учеснице својим радом подсетити на нешто што је помало заборављено. Чувајући своје културно наслеђе, негујући старе технике израде рукотворина мислим да се поново враћамо себи и то је јако добро. Ово место је као позвано за то, јер се налазимо у храму науке, Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу на који смо поносни сви ми из Вуковог краја. Оно што је Петница за природне науке то је овај центар у области друштвено-хуманистичких наука. Могу само да пожелим да оваквих и сличних дешавања имамо што више. Данас уживамо у прелепим мотивима Јадра и ономе што представља наш крај у ближој и даљој прошлости, поштујући прописане епидемиолошке мере, казао је Петровић.

Амбасадор Белгије Кун Адам, истиче да осећа оно у шта  се више пута уверио кроз рад Етно мреже, а то је „снага и енергија коју ова земља чува и треба да пренесе на следеће генерације”. Он каже да с једне стране види понос због богатог културног наслеђа које је садржано у лозничкој  историји и традицији које се преносе с генерације на генерацију као што је Вуков језик некада преношен са мајке на децу. – Са друге стране видим жене које су лице ове лепе традиције, које чувају тај културни капитал и претварају га на начин који води ка економском оснаживању и друштвеној афирмацији – закључује његова екселенција Адам Кун.

Подршку учесницима Прве колоније пустовања преко видео линка у директном укључењу пружили су госпођа Ен Годфри, супруга амбасадора САД у Србији и високи саветник из канадске амбасаде Брајан Ебел.