Бања Ковиљача – КРАЉЕВСКА БАЊА

Градско и познато бањско лечилиште, налази се на десној страни Дрине у подножју Гучева, на 125м надморске висине, 6км југозападно од Лознице.

Пронађен археолошки материјал и расположиви историјски подаци указују на дуговремену историју насеља и развијену бањску функцију још у римском периоду. Лековита вода је коришћена за време Римљана и Турака.

Помиње се 1528. године под именом Ковиљача у нахији Бохорина, а 1847. године у делу Вука Караџића „Географско – статиченско описаније Сербије”, као село Ковиљача и истоимени стари град изнад Смрдан – бање, који назив добија по сумпоровитом мирису. Крајем 18. века богатији Турци из Подриња и Мачве долазили су у Бању Ковиљачу на излете. Временом се формирало природно лечилиште под ведрим небом.

Године 1836. године каптиран је главни извор, те је вода рационално коришћена. Прокопаним каналима исушен је замочварен терен, а већ 1846. године откупљено је земљиште око извора и припремљено за изградњу нових бањских објеката. За даљи развој туризма била је од посебног значаја 1910. година, када је пуштена у промет пруга Шабац – Ковиљача.

Главни природни и лековити ресурс насеља су лековите воде (минерални и термоминерални извори) и лековито блато – пелоид, са повећаним садржајем натријума, магнезијума, калцијума, хлора, сумпороводоника, угљене киселине и др. Бањска вода припада групи хипотерми (15 – 32оС), а лечи: реуматична обољења, последице прелома руку и ногу, повреде кичменог стуба, посттрауматска стања, лакше лезије централног нервног периферног система, дегенеративни реуматизам зглобова, ишијас и неуралгије, ванзглобни реуматизам, Целебралну парализу код деце, гинеколошка обољења и др.

Бања Ковиљача је позната по једном од највећих вештачких паркова у земљи (са околном парк – шумом протеже се на 40hа). Бањска дворана „Кур – салон” најлепши је бањски објекат, уједно и симбол бање, отворен 1932. године, под покровитељством краља Александра Карађорђевића. Захваљујући краљевској династији Карађорђевића, бања је позната и као „Краљевска бања”, а због природних лепота понела је епитет „Подрињска лепотица”. Од осталих објеката посебну вредност имају: сумпорно купатило „Краља Петра Првог”, блатно купатило, бањске виле: Београд, Босна, Ковиљача, Херцеговина, Далмација и др. Бања располаже значајним смештајним капацитетима – преко 2500 лежаја у хотелима, одмаралиштима, специјалној болници, бањским вилама и домаћој радиности.

У бањи Ковиљачи и њеној околини постоје бројне природне и антропогене вредности. Она представља јединствен и по много чему интересантан туристички пункт и излетничку целину са великим туристичким потенцијалом. Успешност лечења, богатство садржаја и шаролика туристичко – угоститељска понуда и добра саобраћајна повезаност, омогућили су Бањи Ковиљачи изванредне могућности за развој лечилишног, спортско – рекреативног, културно – манифестационог, конгресног, омладинског и излетничког туризма. Све је то условило да Бања Ковиљача буде једна од пет најпосећенијих бања у Србији.