Апел грађанима да се вакцинишу и поштују епидемиолошке мере

9. септембар 2021.
apel-za-vakcinaciju

Поводом неповољне епидемиолошке ситуације на територији Лознице представница за односе са јавношћу Дома Здравља „Др Миленко Марин“ Валентина Петровић казала је на данашњој конференцији да је у току августа дошло је до повећања броја пацијената у тријажи ове здравствене установе док је проценат заражених био велики у односу на број прегледаних.

– Већ средином августа број пацијената се повећавао тако да је од августа тај број троцифрен и то је посебно изражено од почетка септембра. Повећан је број првих прегледа што износи 45.5 одсто од укупног, а више је и новооткривених упала плућа. Дом здравља „Др Миленко Марин“ је организовао рад у тријажним амбулантама за одрасле и на педијатрији где сваки дан раде четири лекарске екипе од 7 до 22 часа. И даље ради  вакцинални пункт, а доступне су све четири вакцине. На дневном нивоу око 50 грађана прими прву и око 200 трећу дозу – рекла је Петровић и апеловала грађанима да се вакцинишу како би што брже пребродили пандемију.

Координатор ковид одељења Опште болнице Лозница др Милорад Тадић казао је да више од 50 прегледаних пацијената у тријажи буде упућено на инфективно одељење на дневном нивоу док је тренутно у овој установи на болничком лечењу 36 пацијената са упалом плућа узрокованом ковид инфекцијом од којих је шесторо вакцинисано што према његовим речима довољно говори о томе да ли се треба вакцинисати.

– На инфективном одељењу смештено је 13 пацијената са умерено тешком клиничком сликом који захтевају мањи проток кисеоника, а у згради грудног ковид одељења лежи 23 пацијента са тешком клиничком сликом од којих је само троје вакцинисано. У току претходног месеца седморо пацијената било је послато у ковид болницу у Батајници и сви су били невакцинисани, а шесторо њих је преминуло. Већина пацијената смештених на ковид одељењима Опште болнице су старосне доби између 40 и 60 година – истакао је Тадић.

С обзиром на то да су капацитети у ковид болницама у Новом Саду и Батајници су попуњени јуче је у Општој болници формирана јединица интезивне неге у којој леже два пацијента прикључена на механичку вентилацију од којих је један интубиран.

Заменик начелника Градске управе Милорад Матић казао је да у складу са повећањем броја заражених на територији Лознице комунална инспекција и милиција Града Лознице имају појачане активности на терену.

– Епидемиолошке мере су и даље на снази због чега ће комунална милиција и полиција контролисати поштовање мера, пре свега ношење маски у објектима у којима је велика концентрација људи као што су тржни центри, маркети и други. У последњих десетак дана написано је четири прекршајна налога због кршења ограничења радног времена које је до 1 час после поноћи – рекао је Матић и упутио апел грађанима и власницима угоститељских и трговинских објеката да се придржавају мера.