Амбасадори неколико земаља и градоначелник Лознице посетили су колонију пустовања у Тршићу

12. фебруар 2022.
pustovanje-2022
pustovanje-2022-1
pustovanje-2022-2

Другу по реду колонију пустовања, која се одржава у Научно-образовно културном центру у Тршићу, посетили су данас градоначелник Видоје Петровић, амбасадори Финске, Швајцарске и Белгије са супругама, Виолета Јовановић, председница Етно мреже и извршна директорка Националне алијансе за локално економски развој (НАЛЕД) са својим сарадницима, супруга Канадског амбасадора, директорка UNHCR-a, директорка UNICEF-a, директор USAID програма за добру енергију, директорка Канадског пословног клуба и чланица Међународног клуба жена, који су током обиласка штандова на којима жене из градова широм Србије пустују вуну, изнели позитивне утиске о лепим и уникатним експонатима као и о овој традиционалној техници ручне радиности.

Градоначелник Видоје Петровић изразио је задовољство што је Град Лозница домаћин колоније и захвалио се Виолети Јовановић на дугогодишњој сарадњи и свим учесницима и гостима колоније који су сви заједно допринели да пустовање поново заживи.

– Лозница односно Тршић је Србија у малом с обзиром на то да су учеснице ове колоније жене из градова и места широм Србије. Ми са оваквим и сличним манифестацијама обезбеђујемо снажну промоцију нашег града и људи, који су добри домаћини, вредни, креативни, посвећени очувању традиције и културно-историјског наслеђа – истакао је Петровић.

Градоначелник Лознице је указао и на то да ће Град Лозница у будућности обезбедити разне видове подршке који ће допринети економском оснаживању жена.

Према речима Виолете Јовановић, кроз технику пустовања се пружа могућност да се жене оспособе као будући професионалци који стварају производе за којим  је видљива потражња на тржишту.

„То им може бити допунски приход, плата или извор самозапослења”, каже Јовановић.

Амбасадор Швајцарске Урс Шмид казао је да му је велика част што је их је на колонији, коју организује НАЛЕД, угостио градоначелник Видоје Петровић.

„Србија је много више од самог Београда и ова посета оставља утисак колика је разноврсност Србије заправо”, истакао је амбасадор Шмид.