Акција „Да се боље видимо“ у циљу веће безбедности пешака и бициклиста

28. октобар 2021.
agencija-bezbedndost-saobracaja-akcija

– Агенција за безбедност саобраћаја вечерас је у нашем граду у оквиру кампање „Ум на друм” промовисала акцију „Да се боље видимо” коју Град Лозница подржава јер се уклапа у програм „Лозница безбедан град”, који је осмислило руководство града и градоначелник Видоје Петровић – рекао је градски менаџер Дејан Сталовић додајући да је акценат ове акције на смањењим условима видљивости у саобраћају.

– Основна порука вечерашње акције је да подигнемо пажњу пре свега рањивих категорија учесника у саобраћају – младих, пешака, бициклиста и да им укажемо на то да се највећи број саобраћајних незгода са смртним исходом и тешким телесним повредама управо се дешава када је смањена видљивост. То су касни поподневни или рани јутарњи часови и зато је важно да имају адекватну безбедносну опрему, исправна превозна средства и да буду видљиви – указао је он.

Према његовим речима, у оквиру програма „Лозница безбедан град”, у току је велика акција постављања семафора и инсталирања камера за мерење брзине из свих праваца доласка у Лозницу.

– Сведоци смо да је једна таква камера постављена на уласку у Бању Ковиљачу док се за остала три правца, улазак из Шапца, Ваљева и Републике Српске израђују локацијски услова. Биће постављен и велики број камера за видео надзор где ћемо додатно подићи безбедност у нашем граду на  виши ниво и промовисати кампању „Лозница безбедан град” – казао је он истичући дугогодишњу добру сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја што је резултирало организовањем низа акција као што је дељење ауто седишта за децу, одржавање тренинга безбедности мотоциклиста и поделе кацига док ће у наредним данима бити спроведен тренинг за почетнике у саобраћају на полигону за вожњу.

– Недавно смо са Планинско бициклистичким друштвом „БицикЛО” потписали меморандум о сарадњи где је једна од основних активности подизање нивоа безбедности свих бициклиста. У наредном периоду ћемо радити на набавци бицикала и њиховог изнајмљивања на неколико локација у граду као и на промотивним активностима којима ћемо указивати на важност коришћења опреме – казао је Сталовић.

Заменик градоначелника Марко Видић казао је да је Град Лозница свесрдно подржао вечерашњу акцију као и да целе године даје подршку безбедности у саобраћају и већој видљивости пешака, бициклиста и младих.

– Покушавамо да бициклистички саобраћај учинимо видљивијим због чега смо недавно потписали Меморандум о разумевању са нашим Планинско бициклистичким друштвом „БицикЛО”, у оквиру којег ћемо радити и на изградњи бициклистичких стаза тако да се све то уклапа у акцију безбедности у саобраћају у Граду Лозници – рекао је Видић.

Филип Живковић из Агенције за безбедност саобраћаја истакао је да су на основу анализа, које су спровели, уочили да већ годинама уназад пешаци и бициклисти страдају нарочито у ноћним условима, а посебно у јесењем периоду када раније пада мрак.

– С тим у вези агенција је покренула националну кампању „Будимо видљиви”, која је заправо део кампање „Ум на друм” где желимо да на безбедан начин помогнемо људима да буду виљиви током вожње односно пешачења. На штандовима делимо промотивни материјал као што су прслуци, светла за бицикла и друга опрема са циљем да нарочито деца и старији људи и други буду видљивији осталим учесницима у саобраћају, а пре свега возачима – указао је Живковић.