Патријарх Порфирије беседник на 90. Вуковом Сабору

9. септембар 2023.
djacki-vukov-sabor01

У Тршићу, родном селу Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика, све је спремно за велико славље културе и речи. Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, обележиће свој 90. јубилеј, од 11. до 17. септембра. Ову светковину прати низ догађаја и свечаности, а централни тренутак Сабора свакако ће бити беседа патријарха српског Порфирија.

Свечано отварање саборовања, заказано је за 11. септембар када ће након поздравних речи представника града и Министарства културе, лозничка публика имати прилику да ужива у концерту Филхармоније младих “Борислав Пашћан”.
Сабор ће током недеље донети низ програма у Лозници и Тршићу.
Свечана завршница у недељу 17. септембра, почеће тачно у подне на саборишту, обраћањем градоначелника Видоја Петровића, и беседом његове Светости, Патријарха српског, господина Порфирија. У наставку свечаности ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац” из Грачанице ће извести “Венац игра у славу Вука”.

Вуков сабор се одржава у част великог реформатора српског писма и азбуке, Вука Стефановића Караџића. Прво саборовање је одржано у дворишту Вукове обновљене и освештане спомен-куће 17. септембра 1933. године, и од тада се сваке године, уочи Мале Госпојине, у Тршићу окупљају поштоваоци његовог дела.
Вуков сабор је ове године, поводом Дана државности, добио признање од председника Србије, Александра Вучића, који га је одликовао Сретењским орденом другог степена “за нарочите заслуге у области јавних и културних делатности поводом 90 година постојања”. Подсећамо да је Председник Србије Александар Вучић 2017. године био беседник на 84. Вуковом сабору.
Придружите нам се у овој свечаној манифестацији и заједно прославимо овај изузетан јубилеј. Вуков сабор је, не само обележавање српске културне баштине, већ и прилика за окупљање и очување националног идентитета, чиме се наставља његова важна улога у српском друштву.