77 година од ослобођења Лознице – Радимо за поколења и поштујмо претке

23. септембар 2021.
subnor-77-godina

Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић данас је у Вуковом дому културе поводом обележавања 77. годишњице ослобођења Лознице од фашистичког окупатора, у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова (СУБНОР), поручио да је Лозница данас град у који долазе инвеститори и који се економски врло брзо развија и да зато треба да радимо за будућа поколења и поштујмо своје претке.

Он се осврнуо на сурова догађања у Лозници кроз историју и подсетио на Бој на Чокешини или српски Термопил како му је историчар Леополд Ранке дао назив, затим 1810. године Бој на Лозници, када се исцртавала граница Западне Србије, 1914. – Први свести рат, Битку на Церу и прву победу савезника, тешку рововску Битку на Гучеву, након чега је уследио Други светски рат и стравични злочини Немаца у селима Горњег Јадра.

– Хтели су Немци да спале сва села на западној, северној и источној граници Цера. Овде је током рата била немачка команда, а онда долази 1944. година и 23. септембар када су борци Војвођанске дивизије ослободили Лозницу, која је данас, 77 година касније, привредни, културни и туристички центар овог дела Западне Србије. Лозница је данас град у који долазе инвеститори и који се економски врло брзо развија – пручио је он.

Ђокић је указао и да је Лозница град са добром путном и енергетском инфраструктуром, који ће за три до четири године имати четири саобраћајне траке које ће лознички крај спојити са Коридором 10 као и на многа друга улагања и пројекте.

– Данас у Лозници држава Србија реконструише и опрема сва одељења Опште болнице. Гради веће установе, гради стадион. Данас у Лозници кроз програм и идеју градоначелника Видоја Петровића „Лозница најбољима“ враћамо младе и успешне људе у наш град. Рекао бих, будите сигурни за пет до десет година Лозница ће бити међу десет најразвијенијих градова. Радимо за будућа поколења, а поштујмо своје претке. Ко не поштује своје претке, не мисли добро својим потомцима. Нека је слава свим ослободиоцима Србије! Живела Лозница! – поручио је Ђокић.

Председник СУБНОР-а Града Лознице Живота Исаковић рекао је да је ослобођењу Лознице претходила снажна офанзива и надирање партизанских одреда и Народноослободилачке војске Југославије под командом Врховног штаба, који су из босанских врлети продрли у Србију и започели ослободилачки поход до победе.

– Лозницу су ослободили борци 2. и 23. Војвођанске бригаде 16. Дивизије Народноослободилачке војске Југославије. Света је обавеза нас учесника ратних збивања и поштовоаца борбе за слободу народа и независности своје отаџбине да сваке године редовно обилазимо спомен обележја, гробове ратника и цивилних жртава који су рукоположили своје животе на олтар отаџбине – поручио је Исаковић.

Речи подршке упутили су и специјални гости на академији, официр Војске Србије Золтан Дани, који је оборио невидљиви Ф-117 бомбардер и некадашњи министар иностраних послова и амбасадор наше у Уједињеним нацијама Владислав Јовановић. СУБНОР Лознице уручио је Граду Лозници плакету за дугогодишњу подршку овој организацији.