Главни урбаниста


ГЛАВНИ УРБАНИСТА

Драгана Јовановић

архитекта
(015)879 – 200, локал ,
djovanovic@loznica.rs
канцеларија , II спрат (нови део)

Драгана Јовановић, архитекта по професији, рођена је 16. марта 1978. године у Београду.

Дипломирала је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. У току студија је завршила стручну праксу у Северној Ирској, у Белфасту и у Крејгевону, радећи за организацију Northern Ireland Housing Executive која се бави стамбеном изградњом на територији целе Северне Ирске. По завршетку студија, радила је у бироу за пројектовање АГМ у Београду код свог професора, ментора на дипломском раду, архитекте Борислава Петровића.

2004. године почиње да ради у ЈП ,,Урбоплан” у Лозници. Годину дана касније одлази на стручно усавршавање на чувену архитектонску школу Баухаус у Немачкој, на једногодишњи програм у оквиру постдипломских интердисциплинарних студија које су се бавиле истраживањем трансформације градова након ратних сукоба, под утицајем УН организација. Резултати њеног истраживања сажети су у тезу под називом ,,Повеља УН Урбанизма” која је објављена у књизи ,,UN Urbanism Post-confict Cities Mostar Kabul”, у издању издавачке куће Jovis.

По повратку у Лозницу наставила је да ради у ЈП ,,Урбоплан” где је стекла око 12 година радног искуства све до 2017. године када је ово предузеће припојено ЈП ,,Лозница развој”.

У свом досадашњем раду учествовала је у изради пројеката од којих су значајнији: Образовно-културни центар у Тршићу, вртић на Лагатору, Трг Вука Караџића у Лозници, пешачка зона у Лозници, комплекс спортско-рекреативних садржаја и нови градски парк на Лагатору, спортска хала у Лешници, управна зграда комплекса Национално референтних лабораторија за безбедност ланца исхране и Банке биљних гена Републике Србије у Београду, резиденцијална четврт Хорн Драјв у Белфасту итд.

Од планова учествовала је у изради: Генералног урбанистичког плана Лознице, Плана генералне регулације за насељено место Лозница, Плана генералне регулације за насељено место Бања Ковиљача, Плана општег уређења Тршић-Троноша, Плана детаљне регулације за индустријску зону у Лозници и Бањи Ковиљачи као и у изради бројних планова нижег реда у централној зони Лознице и Бање Ковиљаче.

Као члан тима, учествовала је на урбанистичко-архитектонским конкурсима, као што су: 07eVoloSkyscraper – идејни конкурс небодера будућности, Vision Akureyri – идејни конкурс града на Исланду, PanUniverCity – идејни конкурс за слободну универзитетску зону у Панчеву (друга награда), идејни конкурс за бањско-хотелски комплекс на источној обали језера Палић, идејни конкурс шопинг мола на Златибору, идејни конкурс за уређење културно-историјског комплекса Детлак у Републици Српској (трећа награда) итд.  Остварила је другу награду у категорији конкурса на 14. Салону урбанизма у Нишу, а на 17. и 19. Салону урбанизма у Бијељини и Шапцу разна признања као део тима Урбоплана.

Била је стипендиста Владе Републике Србије, Града Лозница, Баухаус фондације и Британског савета.

Поседује лиценцу за рад као архитекта, урбаниста и инжењер одговоран за енергетску ефикасност зграда.

Од страних језика говори енглески и француски језик.