Odštampaj
Veliki potencijali evroregiona Drina - Sava - Majevica

Sedamnaest opština i gradova svrstanih u Evroregion Drina - Sava - Majevica predstavljaju veliki potencijal za partnerstvo u razvoju tri susedstva na Zapadnom Balkanu - Srbije, BiH i Hrvatske. Takav model upućenosti i povezivanja  podržava i Evropska unija svojim predpristupnim fondovima prekogranične saradnje, izjavio je Ljubinko Đokić, član Gradskog veća otvarajući u Loznici  forum ''Evroregion- mogućnosti za razvoj''.
            - I privatno preduzetništvo i infrastruktura, i turizam i poljoprivreda, i prosveta i socijalna politika, su široko polje za izradu projekata kroz koje bi trebalo pružiti šansu za uključivanje mladih ovog regiona jer će oni najbolje znati da kreiraju svoju budućnost, naglašavao je Đokić.
            - Zajedničkim misijoma gradova i regiona mogu se plicirati sredstva Unije a ovakvi forumi su priprema za vreme kada će Srbija biti kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ocenjuje Ivana Dulić Marković u ime Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Ona je navela da je poljoprivreda u sadašnjim okolnostima najveći korisnik budžetskih sredstava ali kada su pare u pitanju najveći obrt je u urbanim područjima.
            - Ljudi se udružuju onda kada shvate da dalje ne mogu sami stvarajući atmosferu u kojoj se mogu rešavati raznolika vitalna pitanja a to je već misija kako je ranije znao govoriti Zoran Đinđić, navela je Ivana Dulić Marković. Pored učesnika iz više gradova i opština, i Loznice - grada domaćina i organizatora, forumu je prisustvovao i Nikola Tarbuk, pomoćnik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština.
            Saradnju 17 gradova i opština koja traje šest godina valjalo bi unapređivati uz pomoć centralnih vlasti tri države - Srbije, BiH i Hrvatske. Čuo se predlog o formiranju zajedničkog operativno - tehničkog tela ili kancelarije svih 17 opština kako bi se krenulo sa tzv.''mrtve tačke''. Jer, potencijali su veliki a dometi - za sada mali.