Odštampaj
Svakodnevna briga o deci

Obeležavanje 26. juna svetskog dana borbe protiv narkomanije, krijumčarenja i zloupotreba droga ispred Vukovog doma kulture u Loznici prvi put je dobilo status manifestacije u koju su višeslojno bili uključeni mladi, njihovi roditelji, gradonačelnik Loznice, Gradska uprava i Gradsko veće, zdravstveni centar, udruženja građana ''Iskra'', ''Iskrice'', ''Dance for life'' i Crveni krst Loznice. Svemu je prethodio projekat ''Škola bez droge'' koji je inicirao   gradonačelnik Loznice sa direktorima  škola i zdravstvenog centra u koji se stručno i edukativno uključio beogradski centar ''YU Dipro'' zahvaljujući čijem angažmanu je u 20 beogradskih škola prisustvo narkotika u ''pilot'' fazi smanjeno za 10 odsto.
            Celodnevnom programu na lozničkom šetalištu prisustvovao je veći broj građana, među njima gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i član Gradskog Veća Ljubinko Đokić kao i brojni zdravstveni radnici koji su delili propagandni materijal.
            -  Svakodnevna briga o deci podrazumeva akciju na planu suzbijanja ove devijacije u koju se grad Loznica, pored ove manifestacije uključuje  postavljanjem celodnevnog video nadzora na širem prostoru parka  kojem gravitiraju četiri gradske srednje škole. Pored skupštinskih tela i organa - Saveta za borbu protiv bolseti zavisnosti, ovu inicijativu podržava ju Parlamentarna unija srednjoškolaca, školski pedagozi, poslenici zdravstva i nevladinog sektora, izjavio je gradonačelnik Vidoje Petrović. Nama je potrebna budućnost koja je rasterećena ovim anomalijama a ona je izvesna ukoliko se mladi ljudi u njoj bezbedno i kreativno potvrđuju, rekao je loznički gradonačelnik. On je korisnom ocenio podršku aktiva direktora, nastavničkih veća i roditelja u realizaciji projekta ''Škola bez droge'' zasnovanom na stručnoj detekciji i sistematskom radu koji ne narušava prava dece i omladine u željama da se  iskorene bolesti zavisnosti.
            Istovremeno, u Zdravstvenom centru je održana tribina posvećena ovoj problematici pod nazivom ''Tući ili lečiti, osnovni tretmani zavisnika od droga'' na kojoj je pored velikog pregalačkog angažmana doktora Nade Đurić i Milana Galonića, učešće imala  doktorka Snežana Alčaz, iz Drajzerovog zavoda u Beogradu. Scenskoj popularizaciji zdravog stila života doprineli su programi Kancelarije za mlade u Loznici, u kojem su, pored ostalih nastupile i mažoretkinje iz Banje Koviljače.