Одштампај
Градоначелник честитао Савиндан

Поводом Савиндана, школске славе, која се ове године због вирусне пандемије у школама обележава, разумљиво, у смањеном обиму присутности, празничну поруку лозничкој просветној јавности упутио је градоначелник Видоје Петровић, који је иначе и један од носилаца Светосавског ордена Синода  Српске православне цркве.


Драги ученици и наставници, поштовани родитељи,

Са жељама да сви будете здрави, срећни и напредни, честитам Вам школску славу, Савиндан.

            Свети Сава, први српски архиепископ увек је са нама и на сваком месту. Овај духовник нас непрестано позива да у духу његове мисије будемо учени, честити и добри људи, да развијамо и унапређујемо школство на свим нивоима, чувамо свој језик, несебично делимо са другим народима и културама вредности наше језичке, просветне и научне баштине.
            У личности Светога Саве, ваљаног државника, вредног законодавца, највећег просветитеља и хришћанског филозофа, можемо да сагледамо снажну мисију светосавља. Она је стална инспирација сваке епохе, обасјава наше време и место Лознице у савременом добу.
            Пружајући сваки вид подршке ученицима, њиховим родитељима и просветним радницима основних и средњих школа, деци најмлађих узраста у новим обдаништима на територији Лознице, уз подршку наше државе и владе, већ дуги низ година дајемо подстицаје новим „амбасадорима" знања из завичаја великана.
            Понављање је мајка учености, али често и  препрека  стваралаштва, писао је Растко Немањић. И гле, данас, у нашем крају, читање и књиге, штампа и компјутери, попут звезда са неба стигоше у школе. Дајемо и друге подстицаје нашим ђацима кроз бољу уписну политику у средњим школама којом су, новим и креативним занимањима, обухваћена и деца са посебним потребама. Пружамо подршку за бесплатан превоз, набавку уџбеника, исхрану, школска такмичења. Уосталом, ово је година у којој ће бити обележено више јубилеја као што је  век и по лозничке Гимназије и други. Пред нама је година нових инвестиција у научни подмладак града, као што је изградња Иновационог центра, где ће наши ученици усвајати нова знања и вештине, следећи пут творца нових идеала, нашег највећег просветитеља - Светог Саве.
            У то име и на понос Лознице честитам школску славу - Савиндан свима у лозничкој просвети.

Срећан празник!