Početna
Ukidanje pečata

Počeo 87. Vukov sabor u Loznici

Saborovanje u duhu Vuka i Dositeja

Na svečanom otvaranju 87. Vukovog sabora u Vukovom domu kulture prisutnima su se obratili gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nakon što je grupa pevača Kulturno-umetničkog društva (KUD) „Karadžić" izvela „Himnu Vuku" Stevana Stojanovića Mokranjca.  

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je da ova nacionalna manifestacija koju slavimo 87 godina, na svojstven način govori o odnosu našeg grada, naše države i naših naroda u jednom istorijski bitnom periodu za sve nas, i za Evropu u celini. Jer Vukovo delo odslikava Srbiju - njenu kulturu, istoriju i tradiciju i prepliće se sa velikom svetskom porodicom jezika.

  

- Saborovanjem Vuku u čast svake godine mi ovog velikana bliže predstavljamo i u delima njegovih savremenika, kao što to ove godine činimo preko istaknutog pisca i filozofa u Srba - Dimitrija Dositeja Obradovića. prvog ministra prosvete. Ne treba da podsećam da je reformator  pisma i jezika iz Tršića bio među prvima koji su evropski duh unosili u Srbiju jer su, zahvaljujući upravo tome, Beč i Pešta kasnije postali svojevrsni  centri obrazovanja za mnoge Srbe, među kojima je, to s ponosom ističem u ovakvim prilikama  bilo i više Lozničana - istakao je gradonačelnik na otvaranju jedne od najznačajnijih i najstarijih kulturnih manifestacija.

Gradonačelnik Loznice je u svom obraćanju pored Vuka i Dositeja podsetio i na druge značajne Srbe kao što su Đura Daničić, Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj i ostali koji su svojim znanjem, bogatim iskustvom i kulturološkim uticajima  doprineli širenju Evrope ka zapadnom Balkanu

  

- I Vuk i Dositej su imali jedinstveno zalaganje da se jezik „orača i pastira" utka u reformu azbuke i pravopisa. I jedan i drugi su, uprkos  sporenjima, na delu potvrdili da živa kultura obuhvata sav život. Sve što život stvara radi života - to je kultura. Ima jedna zaista poučna misao koja ide u prilog njihovom stvaralaštvu: DELA IH UZDIGLA  NEBU POD OBLAKE, A ZEMLjOM  SU ČVRSTO  HODALI. Mada  su više stvarali izvan Srbije, i Vuk i Dostej su duša srpskog jezika. U dubini te duše je skriveno blago zbog kojeg je nastala Dositejeva Velika škola. Vuk je znao da se „iz duše hleb pravi", Dositej „da nema sramotnijeg zanata od dangube, besposlice i lenjosti" pa je povikao: - Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce! - ukazao je gradonačelnik na značaj Vukovih i Dositejevih reformi za srpski jezik i identitet.

- Loznica i Lozničani su privrženi tim vrednostima. Ponosni na vekovima stvaranu kulturnu istoriju danas imaju institucije, naučni podmladak, najčistiji srpski književni jezik i sve odomaćeniju praksu ćiriličnog pisma.  Dositejevim i Vukovim imenom ovenčani su nazivi škola, naučnog centra,  najlepšeg bulevara i trga, a uskoro ćemo imati i Istorijski arhiv Jadra i gradski teatar. Jer i ovaj grad se popeo naviše, pa je vreme da i naše glumište ide dalje, u novoj „odeći" - poručio je gradonačelnik povodom otvaranja predsaborskih dana.

Gradonačelnik je istakao i da je svaki Vukov sabor svojevrsno bogatstvo za budućnost Loznice i Lozničane i da je takav imperativ i danas prisutan, iako su okolnosti specifične zbog svetskih neprilika usled epidemije.

- Svaki programski sadržaj u narednih sedam dana predstavlja premošćavanje svih razdaljina među  kulturama na koje su nam prstom upirali Vuk i Dositej, na koje danas upire naša vlada i naša država. Možda niko od nas u ovoj sali ne zna koliko je tačno staro čovečanstvo, ali je svima dovoljno jasno da ono  može pokazati daleko više Dositejevih „velikih" škola", veću toleranciju i razumevanje - zaključio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je koliko je bitno što je Vukov sabor ušao na listu nematerijalnih dobara svetske kulturne baštine Uneska, Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, u kojoj Srbija nikad nije imala nikad moćniju poziciju.

  

- Ja sam danas imao retku sreću i čast da se večeras nađem ovde sa vama, a popodne da  budem u Beogradu i govorim povodom 212. godišnjice Beogradskog univerziteta, od kada je Dositej osnovao visoku školu u Beogradu.  Od tada izlaze hiljade pismenih i obrazovanih generacija u Srbiji i od tada smo mi druga nacija - rekao je Šarčević ističući da su Vuk i Dositej radili kvalitetno i da smo uvek imali cilj da stignemo razvijenu Evropu.

- Naša Vlada pokazuje da su svi modeli obrazovanja u Srbiji sposobni da stignu najkvalitetnije modele obrazovanja u svetu. Lako smo osvojili dualno obrazovanje, dobro smo započeli digitalizaciju obrazovnog sistema. Sada smo jedna od digitalno pismenijih nacija. Kada je počela pandemija u martu bili smo jedna od zemalja koja se najbolje snašla kada je obrazovanje u pitanju, a model obrazovanja po kojem se naši đaci školuju od septembra takođe je primer u širem regionu - ukazao je ministar Šarčević na značaj kvalitetnog obrazovanja.

- To je naš zadatak koji su nam ostavili Vuk i Dositej i naša dužnost je da ulažemo sve više, da nam fakulteti budu kvalitetniji, nauka značajnija, a sve obrazovne ustanove budu ujednačeno kvalitetne. Kada budemo postigli visoke rezultate na međunarodnim testiranjima znaćemo da je budućnost u Srbiji zagarantovana. Dolaziće ozbiljne priče, ozbiljne kompanije i ulagaće novac koji je potreban za razvoj. Svi pitaju kvalitet obrazovanih mladih ljudi u Srbiji i na tome moramo da radimo. Mnogo je važnije da amanet koji smo dobili od naših predaka nastavimo, da budemo dostojni toga i da iz godine u godinu ne posustajemo - zaključio je Šarčević.
Vesti
18.Septembar 2020.
Usvojen prvi rebalans budžeta
Усвојен први ребаланс буџета
Loznička Skupština donela je odluku o prvom ...
14.Septembar 2020.
Obeležena 106. godišnjica ...
Polaganjem venaca na spomen-kosturnicu na Gučevu i ...
10.Septembar 2020.
Skupština grada – likvidan i ...
Na trećoj sednici Skupštine grada Loznice ...
08.Septembar 2020.
Podrška prvom rebalansu budžeta
Подршка првом ребалансу буџета
Tokom dvodnevnog zasedanja Gradskog veća u Loznici ...
02.Septembar 2020.
O budžetu i završnom računu
О буџету и завршном рачуну
Posle konstituisanja nove gradske  skupštine, ...
02.Septembar 2020.
Đokić poželeo đacima srećan ...
Povodom početka nove školske godine  Ljubinko ...