Почетна
Укидање печата

Почео 87. Вуков сабор у Лозници

Саборовање у духу Вука и Доситеја

На свечаном отварању 87. Вуковог сабора у Вуковом дому културе присутнима су се обратили градоначелник Лознице Видоје Петровић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић након што је група певача Културно-уметничког друштва (КУД) „Караџић" извела „Химну Вуку" Стевана Стојановића Мокрањца.  

Градоначелник Лознице Видоје Петровић поручио је да ова национална манифестација коју славимо 87 година, на својствен начин говори о односу нашег града, наше државе и наших народа у једном историјски битном периоду за све нас, и за Европу у целини. Јер Вуково дело одсликава Србију - њену културу, историју и традицију и преплиће се са великом светском породицом језика.

  

- Саборовањем Вуку у част сваке године ми овог великана ближе представљамо и у делима његових савременика, као што то ове године чинимо преко истакнутог писца и филозофа у Срба - Димитрија Доситеја Обрадовића. првог министра просвете. Не треба да подсећам да је реформатор  писма и језика из Тршића био међу првима који су европски дух уносили у Србију јер су, захваљујући управо томе, Беч и Пешта касније постали својеврсни  центри образовања за многе Србе, међу којима је, то с поносом истичем у оваквим приликама  било и више Лозничана - истакао је градоначелник на отварању једне од најзначајнијих и најстаријих културних манифестација.

Градоначелник Лознице је у свом обраћању поред Вука и Доситеја подсетио и на друге значајне Србе као што су Ђура Даничић, Бранко Радичевић, Јован Јовановић Змај и остали који су својим знањем, богатим искуством и културолошким утицајима  допринели ширењу Европе ка западном Балкану

  

- И Вук и Доситеј су имали јединствено залагање да се језик „орача и пастира" утка у реформу азбуке и правописа. И један и други су, упркос  спорењима, на делу потврдили да жива култура обухвата сав живот. Све што живот ствара ради живота - то је култура. Има једна заиста поучна мисао која иде у прилог њиховом стваралаштву: ДЕЛА ИХ УЗДИГЛА  НЕБУ ПОД ОБЛАКЕ, А ЗЕМЉОМ  СУ ЧВРСТО  ХОДАЛИ. Мада  су више стварали изван Србије, и Вук и Достеј су душа српског језика. У дубини те душе је скривено благо због којег је настала Доситејева Велика школа. Вук је знао да се „из душе хлеб прави", Доситеј „да нема срамотнијег заната од дангубе, беспослице и лењости" па је повикао: - Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце! - указао је градоначелник на значај Вукових и Доситејевих реформи за српски језик и идентитет.

- Лозница и Лозничани су привржени тим вредностима. Поносни на вековима стварану културну историју данас имају институције, научни подмладак, најчистији српски књижевни језик и све одомаћенију праксу ћириличног писма.  Доситејевим и Вуковим именом овенчани су називи школа, научног центра,  најлепшег булевара и трга, а ускоро ћемо имати и Историјски архив Јадра и градски театар. Јер и овај град се попео навише, па је време да и наше глумиште иде даље, у новој „одећи" - поручио је градоначелник поводом отварања предсаборских дана.

Градоначелник је истакао и да је сваки Вуков сабор својеврсно богатство за будућност Лознице и Лозничане и да је такав императив и данас присутан, иако су околности специфичне због светских неприлика услед епидемије.

- Сваки програмски садржај у наредних седам дана представља премошћавање свих раздаљина међу  културама на које су нам прстом упирали Вук и Доситеј, на које данас упире наша влада и наша држава. Можда нико од нас у овој сали не зна колико је тачно старо човечанство, али је свима довољно јасно да оно  може показати далеко више Доситејевих „великих" школа", већу толеранцију и разумевање - закључио је градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић казао је колико је битно што је Вуков сабор ушао на листу нематеријалних добара светске културне баштине Унеска, Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу, у којој Србија никад није имала никад моћнију позицију.

  

- Ја сам данас имао ретку срећу и част да се вечерас нађем овде са вама, а поподне да  будем у Београду и говорим поводом 212. годишњице Београдског универзитета, од када је Доситеј основао високу школу у Београду.  Од тада излазе хиљаде писмених и образованих генерација у Србији и од тада смо ми друга нација - рекао је Шарчевић истичући да су Вук и Доситеј радили квалитетно и да смо увек имали циљ да стигнемо развијену Европу.

- Наша Влада показује да су сви модели образовања у Србији способни да стигну најквалитетније моделе образовања у свету. Лако смо освојили дуално образовање, добро смо започели дигитализацију образовног система. Сада смо једна од дигитално писменијих нација. Када је почела пандемија у марту били смо једна од земаља која се најбоље снашла када је образовање у питању, а модел образовања по којем се наши ђаци школују од септембра такође је пример у ширем региону - указао је министар Шарчевић на значај квалитетног образовања.

- То је наш задатак који су нам оставили Вук и Доситеј и наша дужност је да улажемо све више, да нам факултети буду квалитетнији, наука значајнија, а све образовне установе буду уједначено квалитетне. Када будемо постигли високе резултате на међународним тестирањима знаћемо да је будућност у Србији загарантована. Долазиће озбиљне приче, озбиљне компаније и улагаће новац који је потребан за развој. Сви питају квалитет образованих младих људи у Србији и на томе морамо да радимо. Много је важније да аманет који смо добили од наших предака наставимо, да будемо достојни тога и да из године у годину не посустајемо - закључио је Шарчевић.
Вести
30.Октобар 2020.
Лозница, увек у врху
Нове стадионе у Србији први ће добити ...
29.Октобар 2020.
Отворен сајт-блог у циљу ...
Град Лозница у оквиру мера популационе ...
29.Октобар 2020.
Појачана инспекцијска ...
Настављајући активности везане за ...
27.Октобар 2020.
Већа подршка Града особама са ...
Градоначелник Видоје Петровић организовао је ...
26.Октобар 2020.
Издата дозвола за изградњу ...
Одељење за планирање Градске управе Лозница ...
22.Октобар 2020.
Наставак успешне сарадње Града ...
      Градоначелник Лознице Видоје ...