Почетна
Укидање печата

Међународни дан матерњег језика
Од 2000. године у свету се сходно закључку UNESCO-а обележава 21. фебруар као ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА.  Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. Брига о матерњем језику је начин доказивања свести културне елите народа о властитом идентитету, али и веома осетљиво место толеранције исте те елите према Другом.
            Наша брига о матерњем језику, нажалост, увек је била више предмет идеолошких и политичких структура друштва него стручњака о чему сведочи и чињеница да смо један од ретких народа у окружењу који још увек нема свој речник, стандардизацију језика и граматике, каснимо двaдесетак година са објављивањем Вукове преписке.
            - Сматрали смо да је посебно значајно из Тршића послати поруку да је матерњи језик и матерња мелодија музика будућности која ће вођена правим мотивима, бригом о свом језику и хиљадама других језика, бити разумљива свима.  У том циљу Центар за културу Вук Караџић који се стара о знаменитом месту Тршић и Вуковој спомен кући, окупиће у понедељак, 22. фебруара 2010. године, у 12 часова, ученике основних и средњих школа из Лозница како би они говорењем стихова,  брзалица, загонетки, приповетки, басни испред Вукове спомен куће скренули пажњу на лепоту наше матерње мелодије, али и да би позвали све одговорне да се о језику, граматици, књижевности, лепоти говора поведе додатна стручна брига, навела је мр Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу у Лозници, у информацији за градски сајт.
            Уједно Центар за културу Вук Караџић овим жели да скрене пажњу на чињеницу да је 1985. године UNESCО донео Резолуцију у којој се каже: „Величина Вука Стефановића Караџића није само у оригиналности његових идеја и истрајности којом их је спроводио у дело, већ и у томе што је неуморно градио везе између културе свог народа и светске културе, он је један од оних умова који су највише допринели духовном јединству човечанства."
            - Сматрамо да је ова димензија Вуковог дела најмање коришћена у презентирању наше културе и Вука Стефановића Караџића те на Дан матерњег језика желимо посебно да на њу укажемо, истакла је директорка Ђедовић.

Вести
18.Септембар 2020.
Усвојен први ребаланс буџета
Усвојен први ребаланс буџета
Лозничка Скупштина донела је одлуку о првом ...
14.Септембар 2020.
Обележена 106. годишњица ...
Полагањем венаца на спомен-костурницу на ...
10.Септембар 2020.
Скупштина града – ликвидан и ...
На трећој седници Скупштине града Лознице ...
08.Септембар 2020.
Подршка првом ребалансу буџета
Подршка првом ребалансу буџета
Током дводневног заседања Градског већа у ...
02.Септембар 2020.
О буџету и завршном рачуну
О буџету и завршном рачуну
После конституисања нове градске  ...
02.Септембар 2020.
Ђокић пожелео ђацима срећан ...
Поводом почетка нове школске године  Љубинко ...