Почетна
Укидање печата

Међународни дан матерњег језика
Од 2000. године у свету се сходно закључку UNESCO-а обележава 21. фебруар као ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА.  Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. Брига о матерњем језику је начин доказивања свести културне елите народа о властитом идентитету, али и веома осетљиво место толеранције исте те елите према Другом.
            Наша брига о матерњем језику, нажалост, увек је била више предмет идеолошких и политичких структура друштва него стручњака о чему сведочи и чињеница да смо један од ретких народа у окружењу који још увек нема свој речник, стандардизацију језика и граматике, каснимо двaдесетак година са објављивањем Вукове преписке.
            - Сматрали смо да је посебно значајно из Тршића послати поруку да је матерњи језик и матерња мелодија музика будућности која ће вођена правим мотивима, бригом о свом језику и хиљадама других језика, бити разумљива свима.  У том циљу Центар за културу Вук Караџић који се стара о знаменитом месту Тршић и Вуковој спомен кући, окупиће у понедељак, 22. фебруара 2010. године, у 12 часова, ученике основних и средњих школа из Лозница како би они говорењем стихова,  брзалица, загонетки, приповетки, басни испред Вукове спомен куће скренули пажњу на лепоту наше матерње мелодије, али и да би позвали све одговорне да се о језику, граматици, књижевности, лепоти говора поведе додатна стручна брига, навела је мр Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу у Лозници, у информацији за градски сајт.
            Уједно Центар за културу Вук Караџић овим жели да скрене пажњу на чињеницу да је 1985. године UNESCО донео Резолуцију у којој се каже: „Величина Вука Стефановића Караџића није само у оригиналности његових идеја и истрајности којом их је спроводио у дело, већ и у томе што је неуморно градио везе између културе свог народа и светске културе, он је један од оних умова који су највише допринели духовном јединству човечанства."
            - Сматрамо да је ова димензија Вуковог дела најмање коришћена у презентирању наше културе и Вука Стефановића Караџића те на Дан матерњег језика желимо посебно да на њу укажемо, истакла је директорка Ђедовић.

Вести
14.Октобар 2019.
Завет драгиначким жртвама
Завет драгиначким жртвама
У знак сећања на 2.950 цивила Јадра, Подриња и ...
10.Октобар 2019.
Отворена прва Лидл продавница ...
Први продајни објекат немачког трговинског ...
07.Октобар 2019.
Отворена дечја недеља – добра ...
Дечју недељу, која се одржава под ...
06.Октобар 2019.
Скупштина о буџету и ребалансу
На првом заседању  после летње паузе, ...
28.Септембар 2019.
Отворен 7. Регионални сајам ...
Дводневни 7. Регионални сајам меда под ...
23.Септембар 2019.
Награде Вукове задужбине
Награде Вукове задужбине
Награда Вукове задужбине из области ...