Почетна
Укидање печата

Црква брвнара у Добром потоку


            Црква се налази 1 км северно од Крупња, поред старог крупањског гробља у атару села Липеновића. Црква је посвећена Светом Успењу Пресвете Богородице и налази се на месту старе цркве из 1528. године. Ово је прва крупањска црква јер је у самом Крупњу у време Дубровчана постојала католичка црква Св. Петра, а за време Турака џамија.
            Постанак цркве приписује се далеким временима али се нема прецизних писанихподатака о њеном подизању.
            Први писани помен цркве у Добром потоку јесте у XVI веку где се у турским дефтефима помиње поп Јован Доселац са синовима Вуканом и Јованом.
            У периоду 1600 - 1604. године Добропоточка црква налазила се у оквиру Зворничке епархије. Око 1771. године црква у Добром потоку је спаљена од стране турака.
            Нажалост, при реконструкцији цркве осамдесетих година прошлог века непажња мајстора довела је до оштећења две плоче које су садржале податке о обнови храма у периоду 1771 - 1821. године.
            Током првог светског рата 1914. године аустријска војска није оштетила цркву сем што су скинули црквена звона са звонаре и однели их са собом.
            Црква Св. Успења Пресвете Богородице у Добром Потоку једна је од најстаријих у Подрињу, а опстала је захваљујући великом труду и раду парохијана и свестеослужитеља. Сваки свештеник је оставио печат свога рада у изградњи, реновирању или одржавању постојећег,тако да данас ко год да је посети са пуно лепих успомена пожели да опет дође.
            Задња обнова цркве, када је уређен цео комплекс, била је 2000. године. Комплекс чине: црква брвнара, три пећине испоснице, Музејска поставка градске куће, прородњачка збирка, дрвени звоник, гостинска кућа и отворена позорница. Ту се на Петровдан, 12. јула, одржава културна манифестација „Играње за дукат".

Вести
18.Фебруар 2020.
Подршка града у финансирању ...
На предстојећој седници Скупштине града ...
13.Фебруар 2020.
Бранкица и Михаило донели ...
Бранкица и Михаило донели сребро и бронзу са Првенства Европе у каратеу
У Градској управи уприличен је пријем за ...
13.Фебруар 2020.
Књижевник Вујиновић о повратку ...
Књижевник Вујиновић о повратку младих
– Од срца треба да поздравимо акцију града ...
13.Фебруар 2020.
Лозница у председништву СКГО
Лозница у председништву СКГО
За велики допринос у креирању развојних ...
12.Фебруар 2020.
Ђацима продужен распуст
Ђацима продужен распуст
Како би се смањило ширење вируса грипа, други ...
12.Фебруар 2020.
Три нове улице на Лагатору
Три нове улице на Лагатору
Комисија за утврђивање назива улица и тргова ...