Почетна
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

Црква брвнара у Добром потоку


            Црква се налази 1 км северно од Крупња, поред старог крупањског гробља у атару села Липеновића. Црква је посвећена Светом Успењу Пресвете Богородице и налази се на месту старе цркве из 1528. године. Ово је прва крупањска црква јер је у самом Крупњу у време Дубровчана постојала католичка црква Св. Петра, а за време Турака џамија.
            Постанак цркве приписује се далеким временима али се нема прецизних писанихподатака о њеном подизању.
            Први писани помен цркве у Добром потоку јесте у XVI веку где се у турским дефтефима помиње поп Јован Доселац са синовима Вуканом и Јованом.
            У периоду 1600 - 1604. године Добропоточка црква налазила се у оквиру Зворничке епархије. Око 1771. године црква у Добром потоку је спаљена од стране турака.
            Нажалост, при реконструкцији цркве осамдесетих година прошлог века непажња мајстора довела је до оштећења две плоче које су садржале податке о обнови храма у периоду 1771 - 1821. године.
            Током првог светског рата 1914. године аустријска војска није оштетила цркву сем што су скинули црквена звона са звонаре и однели их са собом.
            Црква Св. Успења Пресвете Богородице у Добром Потоку једна је од најстаријих у Подрињу, а опстала је захваљујући великом труду и раду парохијана и свестеослужитеља. Сваки свештеник је оставио печат свога рада у изградњи, реновирању или одржавању постојећег,тако да данас ко год да је посети са пуно лепих успомена пожели да опет дође.
            Задња обнова цркве, када је уређен цео комплекс, била је 2000. године. Комплекс чине: црква брвнара, три пећине испоснице, Музејска поставка градске куће, прородњачка збирка, дрвени звоник, гостинска кућа и отворена позорница. Ту се на Петровдан, 12. јула, одржава културна манифестација „Играње за дукат".

Вести
03.Март 2021.
Лесковац и Лозница о ...
Градоначелник Лознице Видоје Петровић и ...
01.Март 2021.
Градоначелнику додељена ...
Поводом јубиларне 80. годишњице од од почетка ...
25.Фебруар 2021.
Једнаке могућности за све
Једнаке могућности за све
Представници града Лознице били су учесници ...
25.Фебруар 2021.
Плански развој месних ...
- Град Лозница посвећено и у континуитету ради на ...
25.Фебруар 2021.
Представљена студија ...
Представљена студија саобраћаја
Студија саобраћаја града Лознице, коју је ...
24.Фебруар 2021.
Министарка привреде Србије ...
- Министарка привреде, Анђелка Атанасковић, ...