Почетна
Укидање печата

Бој на Чокешини

            Бој на Чокешини, који се одиграо на Лазареву суботу, 28. априла, 1804. године.
Јунаци овог боја, браћа Недић прикључили су се са својом хајдучком дружином устаницима које су предводили Јаков и Матеја Ненадовић. Пре битке на Свилеуви и освајања Ваљева, они и харамбаше Дамњан Кутишанац и Панта Дамњановић логоровали су на Гомилици и спречавали Шапчане и Зворничане да помогну Пореч Алији. Овај део Јаковљеве војске разбио је Турке на Свилеуви 11. марта. У тој бици рањен је Мијаило Недић, па је пред битку на Чокешини видао ране код куће у Осечини. После Свилеуве Јаков се упутио Шапцу и опсео га. Кад је сазнао да су зворнички паша Видајић и Мула Ножина прешли Дрину код Лешнице, с намером да помогну опседнутим Шапчанима, он је са одредом од четири стотине устаника кренуо манастиру Чокешини, водећи са собом поменуте хајдучке харамбаше.
            Код манастира чекао их је харамбаша Ђорђе Ћурчија, од ког су добили обавештење о турској опасности. Ћурчија је предлагао да се устаници повуку у планину и тамо пруже отпор. Јаков је био за затварање у манастирске зидине и сачекивање Турака на бусије. Без озбиљна разлога љут на Јакова, који је морао главнину војске оставити да чува Шабац, Ћурчија је одбио предлог свог команданта изговарајући се да није "дрво врбовина" које се може подмладити после сече, и напустио их је са дружином од око триста хајдука. Увидевши да тврдокорне и припите хајдуке, до тада њему потчињене, не може да убеди, Јаков је напустио Чокешину одмах за Ћурчијом (27. април).
            Уочи битке војска се причестила. У манастирском запису стоји: "16. дне Април причести сја со воини. А и ту же бист Глигорија, Димитрија Недић и њихов же сестрић Панта Дамњановић и бист јего Дамњан Кутишанац и бист же 300 момака и бист же поп Милан; причастисја свјатим причастијем, чрез свјашчеником и господином Костадином Хаџијом".
            Турци нису смели проћи кроз Китог, већ су кренули северним падинама Цера према Шапцу. Отанчане хајдучке дружине дочекале су их изнад манастира, на Липовцу више брда Џиковца. Према попису изгинулих лица у овом броју, који је саставио можда исти свештеник што нам је оставио запис, Срба је било најмање три стотине дванаест.
            Борба се водила цео дан, на оголелом брдашцу Липовици и у Липовачком потоку. Ту су, на отвореном терену, дочекани Турци. Недићи нису стигли ни да се укопају, ако су уопште имали намеру то да чине. Гинули су храбро све до касних поподневних часова, кад им је понестало џебане. Тада је Турцима стигла помоћ, па се преостала малена дружина од њих десет повукла до Липовичког потока. Већ тад сви су били израњавани, док су Недићима биле пребијене ноге. Даље нису могли јер су већ били опкољени. Ту су пружили последњи отпор.
            Пошто су савладали устанике, Турци су спалили манастир и сва његова добра и повукли се у Лешницу. Избегли игуман Хаџи Константин и ђакон Тодор Мојић, са мајком Недом и мештанима затекли су, петог дана после битке, стравичан призор - три стотине три премлаћена, испреламана и исечена хајдука и устаника и осам (или девет) тешких рањеника, сасвим непокретних. Сахранили су их на месту погибије, а рањене пренели у попаљени манастир и запојили млеком. Али, чим су ови узели храну, обезнанили су се и поумирали. Укопали су их уз манастир, где се данас налази споменик чокешинским јунацима. Према натписима са надгробних споменика, запажа се да су у боју на Чокешини учествовали млади људи, углавном двадесетогодишњаци. Беше то млад појас устанички и хајдучки. Најстарији су били Глигорије Недић (око тридесет пет година) и свештеници Спасоје и Милан. У њиховој младости налазила се величанствена снага отпора.

Вести
07.Јул 2020.
Препорука Градског штаба за ...
На основу члана 41. Закона о смањењу ризика од ...
03.Јул 2020.
Парк иза „Соколане“ добија ...
Радови на изградњи спортског терена у парку ...
03.Јул 2020.
Географски информациони ...
Пројекат Географски информациони систем (ГИС) ...
30.Јун 2020.
Позив грађанима Лознице за ...
У складу са чланом 15. Закона о обнови након ...
30.Јун 2020.
Понављање избора за народне ...
Гласање на изборима за народне посланике ...
23.Јун 2020.
Процена штете након ...
Градоначелник Лознице Видоје Петровић, ...