Почетна
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

Бања Ковиљача - КРАЉЕВСКА БАЊА

                             


            Градско и познато бањско лечилиште, налази се на десној страни Дрине у подножју Гучева, на 125м надморске висине, 6км југозападно од Лознице. 
            Пронађен археолошки материјал и расположиви историјски подаци указују на дуговремену историју насеља и развијену бањску функцију још у римском периоду. Лековита вода је коришћена за време Римљана и Турака.
            Помиње се 1528. године под именом Ковиљача у нахији Бохорина, а 1847. године у делу Вука Караџића „Географско - статиченско описаније Сербије", као село Ковиљача и истоимени стари град изнад Смрдан - бање, који назив добија по сумпоровитом мирису. Крајем 18. века богатији Турци из Подриња и Мачве долазили су у Бању Ковиљачу на излете. Временом се формирало природно лечилиште под ведрим небом.
            Године 1836. године каптиран је главни извор, те је вода рационално коришћена. Прокопаним каналима исушен је замочварен терен, а већ 1846. године откупљено је земљиште око извора и припремљено за изградњу нових бањских објеката. За даљи развој туризма била је од посебног значаја 1910. година, када је пуштена у промет пруга Шабац - Ковиљача.

            Главни природни и лековити ресурс насеља су лековите воде (минерални и термоминерални извори) и лековито блато - пелоид, са повећаним садржајем натријума, магнезијума, калцијума, хлора, сумпороводоника, угљене киселине и др. Бањска вода припада групи хипотерми (15 - 32оС), а лечи: реуматична обољења, последице прелома руку и ногу, повреде кичменог стуба, посттрауматска стања, лакше лезије централног нервног периферног система, дегенеративни реуматизам зглобова, ишијас и неуралгије, ванзглобни реуматизам, Целебралну парализу код деце, гинеколошка обољења и др.
            Бања Ковиљача је позната по једном од највећих вештачких паркова у земљи (са околном парк - шумом протеже се на 40hа). Бањска дворана „Кур - салон" најлепши је бањски објекат, уједно и симбол бање, отворен 1932. године, под покровитељством краља Александра Карађорђевића. Захваљујући краљевској династији Карађорђевића, бања је позната и као „Краљевска бања", а због природних лепота понела је епитет „Подрињска лепотица". Од осталих објеката посебну вредност имају: сумпорно купатило „Краља Петра Првог", блатно купатило, бањске виле: Београд, Босна, Ковиљача, Херцеговина, Далмација и др. Бања располаже значајним смештајним капацитетима - преко 2500 лежаја у хотелима, одмаралиштима, специјалној болници, бањским вилама и домаћој радиности.
 
     
            У бањи Ковиљачи и њеној околини постоје бројне природне и антропогене вредности. Она представља јединствен и по много чему интересантан туристички пункт и излетничку целину са великим туристичким потенцијалом. Успешност лечења, богатство садржаја и шаролика туристичко - угоститељска понуда и добра саобраћајна повезаност, омогућили су Бањи Ковиљачи изванредне могућности за развој лечилишног, спортско - рекреативног, културно - манифестационог, конгресног, омладинског и излетничког туризма. Све је то условило да Бања Ковиљача буде једна од пет најпосећенијих бања у Србији.

Вести
03.Март 2021.
Лесковац и Лозница о ...
Градоначелник Лознице Видоје Петровић и ...
01.Март 2021.
Градоначелнику додељена ...
Поводом јубиларне 80. годишњице од од почетка ...
25.Фебруар 2021.
Једнаке могућности за све
Једнаке могућности за све
Представници града Лознице били су учесници ...
25.Фебруар 2021.
Плански развој месних ...
- Град Лозница посвећено и у континуитету ради на ...
25.Фебруар 2021.
Представљена студија ...
Представљена студија саобраћаја
Студија саобраћаја града Лознице, коју је ...
24.Фебруар 2021.
Министарка привреде Србије ...
- Министарка привреде, Анђелка Атанасковић, ...